Sterfte door zelfdoding daalt, maar blijft zorgwekkend
Volgens statistieken van gezondheidsinstituut Sciensano daalde het aantal zelfdodingen in België van 1.736 in 2020 naar 1.641 in 2021, wat neerkomt op gemiddeld meer dan vier zelfdodingen per dag. Vooral mannen en inwoners van Wallonië zijn zwaar getroffen, met 1.174 zelfdodingen bij mannen en 467 bij vrouwen.
Organisaties die zich richten op zelfmoordpreventie waarschuwen dat deze cijfers slechts het topje van de ijsberg vormen. Het aantal zelfmoordpogingen ligt naar schatting 15 tot 20 keer hoger, waarbij twee derde van de pogingen door vrouwen wordt gedaan.
Zelfdoding blijft de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren van 15 tot 45 jaar. Bij de groep van 15 tot 24 jaar is één op de vier sterfgevallen te wijten aan zelfdoding. Veel jongeren hebben moeite om over hun problemen te praten met hun omgeving, wat bijdraagt aan de toenemende mentale druk. Sinds de coronacrisis is het aantal oproepen naar hulplijnen met 15% gestegen.
De laatste jaren zijn er bovendien tal van wereldwijde crisissen geweest, zoals de coronapandemie, de klimaatcrisis en de energiecrisis, die extra mentale druk op jongeren hebben gelegd. Organisaties pleiten daarom voor meer professionele hulp om zelfmoord te voorkomen.
Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn via zelfmoordlijn1813.be. Daarnaast is Tele-Onthaal 24/7 bereikbaar, zowel telefonisch als via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen ook hulp zoeken via Awel op awel.be.
Redacteur: Sam Verstraete