Woensdag 12 februari 2025 – nationale controleactie, spoorstaking dreigt en eerste eigen blusvliegtuig.
Nationale controleactie tegen afleiding achter het stuur
De politie voert een nationale controleactie tegen afleiding achter het stuur. Gedurende 48 uur controleren federale en lokale politiediensten bestuurders en sensibiliseren ze over de gevaren van gsm-gebruik en andere afleidingen tijdens het rijden. De actie, die zowel zichtbaar als anoniem wordt uitgevoerd met mobiele en vaste ploegen, loopt sinds middernacht en eindigt donderdagnacht. Bestuurders die zich laten afleiden, worden gericht gecontroleerd, omdat afleiding een van de grootste oorzaken van verkeersongevallen blijft. De politie roept op om verkeersregels na te leven om gevaarlijke situaties te vermijden.
Spoorstaking dreigt
Gisteren heeft de treinbestuurdersvakbond ASTB dat zij vijf dagen zullen staken, van zondag 23 februari om 22u tot 28 februari om 22u voor alle treinbestuurders. Verwacht werd dat ook de vakbonden OVS en VSOA zich daarbij zouden aansluiten. Dat gebeurt nu ook, maar die bonden laten weten dat ze zelfs nog langer willen staken. Negen dagen om precies te zijn: van 21 februari om 22 uur tot 2 maart om 22 uur. Aanleiding is het federale regeerakkoord, dat de pensioenleeftijd voor treinpersoneel verhoogt en de afbouw van HR Rail (werkgever van spoorpersoneel). Volgens de vakbonden is de impact op de treinbestuurders te groot, waardoor een langdurige staking noodzakelijk is. Hoewel de staking hinder zal veroorzaken voor reizigers, benadrukken de bonden dat ze ook voor hen actie voeren. De plannen van de regering om minder rendabele treinen en kleine stations af te schaffen, zouden immers ook grote gevolgen hebben voor het openbaar vervoer.
Er staat nog een verzoeningsvergadering gepland tussen de directie en de vakbonden, maar de kans op een doorbraak lijkt klein.
Eerste eigen blusvliegtuig
België krijgt binnenkort zijn eerste blusvliegtuig, dat gestationeerd wordt op de luchthaven van Zwartberg in Genk. Dit betekent dat het land niet langer afhankelijk is van samenwerking met Frankrijk of helikopters met bluszakken. De blusvliegtuigen laden 3.000 liter water in slechts 15 seconden door te landen op een wateroppervlak en daarna meteen weer op te stijgen. Ze kunnen landen op het water en op het land. Ze kunnen tot drie uur in de lucht blijven om branden te blussen en hebben een actieradius van 600 kilometer, wat hen inzetbaar maakt in heel België. Door klimaatverandering wordt hun gebruik steeds belangrijker, zoals ook in buurlanden blijkt.