Vanaf 6 januari zal De Lijn ongeveer 3000 haltes schrappen en tevens de namen en routes aanpassen.
De vervoersmaatschappij streeft ernaar om zich meer te concentreren op plaatsen waar veel mensen de bus nodig hebben. Dit impliceert een toename van busdiensten op dergelijke locaties, waarbij de bussen vroeger beginnen en later stoppen. Het gevolg hiervan is echter wel dat er meer nadruk zal liggen op hoofdwegen en minder op woonwijken. Concreet betekent dit dat bewoners van wijken naar de hoofdwegen moeten lopen om gebruik te kunnen maken van de busdiensten.
Daarnaast zal De Lijn op veel locaties overschakelen naar het De Lijn Flex-systeem. Dit houdt in dat er op deze plaatsen flexhaltes worden ingesteld (vergelijkbaar met een belbus). Reizigers kunnen een bus naar deze halte aanvragen via de app, website of telefoonnummer van de Hoppincentrale. Aanvragen kunnen tot 30 dagen van tevoren worden ingediend en tot 30 minuten voor de rit. De reiziger wordt op de hoogte gebracht van de verwachte aankomsttijd van de bus.
Reizigersorganisatie TreinTramBus uit kritiek en vreest dat reizigers langer onderweg zullen zijn omdat bussen niet langer door wijken of dorpskernen rijden. Dit betekent dat reizigers meer afstand moeten afleggen om bij de halte te komen, waardoor de reistijd toeneemt. De directeur van De Lijn, Ann Schoubs, benadrukt echter dat in dichtbevolkte regio’s 95% van de inwoners binnen 750 meter van een bushalte woont.