Een fietshelm kopen: veiligheid boven alles
Fietsveiligheid begint met een goede helm, maar niet elke helm biedt dezelfde bescherming. Kishan Vandael-Schreurs van het Belgische verkeersinstituut Vias, en Xavier Taveirne, de ombudsman van ‘WinWin’ op Radio2, delen essentiële tips voor het kiezen van de juiste fietshelm.
Kies de Juiste Maat
De pasvorm is cruciaal; een te grote of te kleine helm kan bij een val minder bescherming bieden. Meet de omtrek van je hoofd net boven je wenkbrauwen en raadpleeg de maattabel van de fabrikant om de perfecte maat te vinden. Een goed passende helm blijft stevig zitten zonder te knellen of te verschuiven.
Maat volwassene (omtrek in cm) (Wanneer de maat van een bepaalde fabrikant afwijkt, zal die dat vermelden op het product.)
53/54 = XS
55/56 = S
57/58 = M
59/60 = L
61/62 = XL
63/64 = XXL
Veiligheidsnormen en Markeringen
Zoek naar helmen met de CE-markering, EN 1078 voor volwassenen, of EN 1080 voor kinderen, die bevestigen dat ze voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Deze markeringen garanderen dat de helm adequaat is getest.
Aanpasbaar aan Gebruik
Afhankelijk van je fietsactiviteiten zijn er helmen met extra opties zoals ventilatie voor sportieve fietsers of verlichting voor stadsfietsers. MIPS-technologie, die extra bescherming biedt bij valpartijen, is ook het overwegen waard indien je budget het toelaat.
Prijs versus Veiligheid
Een hogere prijs betekent niet altijd meer veiligheid. Vaak betaal je meer voor comfort, design, of lichtgewicht materialen. Echter, sommige duurdere helmen bieden extra bescherming door gebruik van geavanceerde materialen. Specifieke helmen voor elektrische fietsen en speed pedelecs vallen vaak in deze categorie, ontworpen voor hogere snelheden en voldoen aan specifieke normen zoals de Nederlandse NTA 8776.
Vervangingstijd
Vervang je helm elke 3 tot 5 jaar of na een hevige val, omdat het beschermende schuim zijn effectiviteit verliest. Koop geen tweedehands helmen als de geschiedenis onbekend is, omdat je dan niet de garantie hebt dat de helm nog veilig is.
Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat je hoofd goed beschermd is tijdens het fietsen. Onthoud: een goede fietshelm kan het verschil maken in veiligheid en bescherming.
Redacteur: Sam Verstraete
Presentator: Diane Boonen