Waarom staan er 176.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning, terwijl er 15.000 leegstaan?
Op dit moment staan 176.026 mensen in Vlaanderen op de wachtlijst voor een sociale woning, terwijl er meer dan 15.000 leegstaan. De reportage ‘Pano: de wachtlijst’ onderzoekt waarom dit tekort zo groot is en waarom er toch woningen leeg blijven.
Mensen op de wachtlijst moeten lang wachten, officieel gemiddeld 4 jaar, maar soms wel 15 jaar. Met de huidige bouw van 2000 sociale woningen per jaar zou het meer dan 80 jaar duren om de wachtlijst weg te werken. Experts zeggen dat we minstens 4000 nieuwe woningen per jaar nodig hebben. De Vlaamse Woonmaatschappijen willen zelfs naar 10.000 per jaar, maar dat lijkt lastig haalbaar.
Opvallend is dat het bouwen van nieuwe sociale woningen geen prioriteit lijkt te zijn voor het Vlaamse beleid. Minister Matthias Diependaele benadrukt dat ze zich richten op het verminderen van de behoefte aan sociale woningen en niet op het aantal zelf. Hun doel is dat zoveel mogelijk mensen een eigen huis kunnen kopen.
Het proces om in aanmerking te komen voor een sociale woning is complex, met strikte voorwaarden en verplichtingen voor kandidaat-huurders. Tegelijkertijd blijkt een deel van de leegstand te wijten aan renovaties die nodig zijn om de sociale woningen te moderniseren. Vertragingen in renovatieprojecten, zoals in Oostende en Merksem, leiden tot onnodige leegstand.
Inspectieverslagen, zoals die van Toezicht Wonen in Vlaanderen, wijzen op problemen bij bepaalde woonmaatschappijen. Financiële gezondheid en prestaties op overheidsopdrachten worden in twijfel getrokken. Maar Woonsprong (Sociale Woningen Oostende) betwist het verslag, maar de discussie onderstreept de complexiteit van de wetgeving op overheidsopdrachten en de obstakels die woonmaatschappijen ervaren, ondanks extra financiële steun.
Redacteur: Sam Verstraete ( VGTnieuws )
Presentator: Sara Bouhout ( VGTnieuws )