Waarom stemmen wij? Een terugblik op democratie.
Op 9 juni zijn er Europese, federale en regionale verkiezingen.
Om het principe en belang van onze verkiezingen uit te leggen, moeten we teruggaan naar het verleden, helemaal terug naar de 6e eeuw voor Christus, wat 600 tot 501 jaar voor Christus betekent.
In Athene, Griekenland, werd de “democratie” bedacht en geïmplementeerd. Het doel van democratie is eigenlijk heel eenvoudig: het volk zelf laten besturen, niet door een koning of dictator, maar door het volk zelf. Iedereen heeft inspraak. In Athene werden beslissingen niet genomen door een paar families, maar door de inwoners van de stad. Ze kwamen regelmatig bijeen in volksvergaderingen, maar alleen mannen mochten deelnemen. Mannen mochten voorstellen doen over wetten en ook stemmen. Vrouwen, slaven en vreemdelingen hadden geen stemrecht. Als meer dan de helft van de aanwezigen het eens was, werd de wet ingevoerd.
Door de eeuwen heen is dit concept geëvolueerd. Nu, in België in 2024, telt de bevolking meer dan 11 miljoen inwoners. Het is niet praktisch om iedereen bij elkaar te brengen voor debatten of stemmingen. Daarom hebben we ervoor gekozen om burgers te laten beslissen wie hen mag vertegenwoordigen. Hoe doen we dat? Via verkiezingen. Tijdens verkiezingen stem je op mensen die ongeveer dezelfde mening hebben als jij, en zij mogen jou vertegenwoordigen in het parlement. Dit betekent dat je hen toestemming geeft om wetten te stemmen “in jouw naam”.
Stemmen is dus een essentieel onderdeel van onze democratie. Het stelt ons in staat om onze stem te laten horen en invloed uit te oefenen op de beslissingen die ons land beïnvloeden.
Redacteur: Sam Verstraete ( VGT nieuws )
Presentator: Jaron Garitte ( VGT nieuws )