Verkiezingen 2024: Voor wie moeten we deze keer stemmen?
Het zijn nog maar net verkiezingen geweest, en op 13 oktober gaan we opnieuw stemmen.
Deze keer kies je een nieuwe gemeenteraad voor jouw gemeente en een nieuwe provincieraad voor jouw provincie.
We richten ons nu op de gemeenteraad. Op 13 oktober kiezen we nieuwe gemeenteraadsleden. Het aantal leden dat gekozen wordt, hangt af van het aantal inwoners van je gemeente. In Herstappe, de kleinste gemeente, zijn er 7 gemeenteraadsleden, terwijl Antwerpen, de grootste gemeente, 55 gemeenteraadsleden heeft. Na de verkiezingen zullen deze leden de komende zes jaar beslissingen nemen over jouw gemeente.
De gemeente is de plek waar je het eerst aanklopt als je iets nodig hebt van de overheid, zoals een bouwvergunning, een nieuwe identiteitskaart of een reispas. Gemeenten zijn ook verantwoordelijk voor de wegen en hebben vaak een eigen bibliotheek, jeugdcentrum of woonzorgcentrum. Soms werken gemeenten samen omdat dit kostenbesparend is, bijvoorbeeld bij de ophaling van huisvuil of de lokale politie. De gemeenteraad beslist hoe dit georganiseerd wordt.
Gemeenten hebben veel bevoegdheden en ontvangen hiervoor een deel van de belastinginkomsten. Er zijn drie belangrijke bronnen van inkomsten:
- Gemeentebelastingen: Dit is de belasting die gemeenten zelf vaststellen.
- Onroerende voorheffing: Als je eigenaar bent van een huis of appartement, betaal je jaarlijks belasting, waarvan een deel naar de gemeente gaat.
- Geld van de Vlaamse overheid: De Vlaamse overheid verzamelt belastinginkomsten en verdeelt deze onder de gemeenten, waarbij het grootste deel naar de twee grootste steden, Antwerpen en Gent, gaat.
Op 13 oktober stemmen we niet alleen voor de gemeenten, maar ook voor de provincies. Dit geldt voor Vlaanderen en Wallonië; in Brussel is er geen provincieraad. Maar dat is een onderwerp voor een andere video.
Redacteur: Sam Verstraete