1) Eerst uitzending van VGT nieuws:
Dag allemaal! Welkom bij ons nieuwe project “VGT Nieuws” voor dagelijkse actualiteit in Vlaamse Gebarentaal. Ik ben Jaron Garitte, de projectcoördinator, en dit zijn mijn collega’s. We gaan ons best doen om belangrijk nieuws te delen met de dove gemeenschap. Laten we van start gaan!
2) Wat verandert er voor leerlingen, leraren en scholen?
Vandaag, 1 september, is een belangrijke dag voor scholen in Vlaanderen. 1,2 miljoen leerlingen en 208.000 leraren keren terug naar de klaslokalen. Wat staat er op het programma?
Leerlingen in het vierde leerjaar en het tweede jaar secundair zullen digitale toetsen Nederlands en wiskunde maken om hun voortgang te meten. Het secundair onderwijs wordt gemoderniseerd, met nieuwe studierichtingen zoals “Moderne talen” en “Taal en communicatie.” Scholen kunnen nu tot 40% van het onderwijs op afstand aanbieden, maar zorgen ervoor dat alle leerlingen gelijke kansen krijgen.
Leraren met 10 jaar ervaring kunnen specialisten worden en krijgen een tijdelijke loonsverhoging. Gastleraren uit het bedrijfsleven helpen het lerarentekort verminderen.
Basisscholen kunnen adjunct-directeuren aanstellen om de druk op de directeur te verlichten. En het leersteundecreet brengt extra middelen voor leerlingen met specifieke behoeften.
3) Staatsgrepen in Afrika.
In Afrika is er een golf van staatsgrepen aan de gang. Recentelijk hebben militaire leiders de president afgezet en de macht overgenomen in landen zoals Gabon en Niger, en dit is de achtste staatsgreep in de regio sinds 2020. De onrust lijkt besmettelijk, met leiders in naburige landen die nerveus worden.
Deze staatsgrepen hebben gemeenschappelijke oorzaken, waaronder armoede, werkloosheid, corruptie en politieke instabiliteit. De bevolking raakt gefrustreerd en verliest het vertrouwen in hun leiders.
Internationale reacties op staatsgrepen zijn vaak mild, wat coupplegers aanmoedigt. Dit heeft geleid tot een hernieuwde discussie over hoe de internationale gemeenschap moet reageren op deze gebeurtenissen.
Belangrijk is dat er geen eenduidig patroon is voor staatsgrepen, maar de sociaaleconomische omstandigheden spelen een grote rol. Europese diplomatieke kringen en Amerikaanse beleidsmakers bespreken momenteel manieren om deze golf van staatsgrepen aan te pakken.