Eén op de tien werknemers heeft een toxische baas.
Bijna 10% van de Belgische werknemers ervaart toxisch leiderschap, blijkt uit onderzoek van Securex en de KU Leuven. Dit percentage is sinds 2021 bijna verdubbeld, toen nog 5,5% van de werknemers een controlerende of micromanagerende baas had. Heidi Verlinden van Securex wijt dit aan economische druk en hoge doelstellingen die bedrijven stellen om financieel overeind te blijven.
Toxisch leiderschap leidt niet alleen tot meer stress en een verhoogd risico op burn-out, maar ook tot meer grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. 43,5% van de werknemers met een controlerende baas meldde slachtoffer te zijn van verbale of fysieke agressie, discriminatie of pesterijen.
Arbeiders rapporteren vaker toxisch leiderschap dan bedienden. Telewerken kan hierbij een rol spelen; werknemers die thuiswerken, ervaren minder vaak toxisch gedrag, wat suggereert dat fysieke afstand kan helpen.
Ook passief leiderschap is problematisch. 13,4% van de werknemers heeft een zeer afwachtende baas. Meer dan de helft van deze werknemers ervaart grensoverschrijdend gedrag, waarbij zowel leidinggevenden als collega’s en externen betrokken zijn.
Verlinden adviseert leiders om autonomie te ondersteunen en structuur te bieden. Dit motiveert werknemers en vermindert de kans op grensoverschrijdend gedrag. Duidelijke gedragsregels creëren een veilige werkomgeving, waarin werknemers eerder misstanden durven melden.
Zowel toxisch als passief leiderschap hebben negatieve gevolgen voor werknemers. Een balans tussen autonomie en structuur kan bijdragen aan een gezondere en productievere werkomgeving.
Redacteur: Jaron Garitte