Tijgermug rukt snel op in België.
In België valt een opvallende toename van de tijgermug waar te nemen, een mug die normaal gesproken voorkomt in warme gebieden zoals Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië. Door de stijgende temperaturen in België en het toenemende vrachtvervoer en toerisme reist de mug steeds verder naar het noorden van Europa.
Afgelopen zomer werd er onderzoek gedaan op autosnelwegparkings, waarbij op 7 van de 8 parkings tijgermugeitjes werden ontdekt.
In 2023 zijn in België al 25 plaatsen geïdentificeerd waar tijgermuggen voorkomen, een aanzienlijke toename ten opzichte van de 12 plaatsen in 2022.
Normaal gesproken overleeft de tijgermug de winter niet in België, maar in Lebbeke en Wilrijk is ontdekt dat de muggen hier kunnen overwinteren. De tijgermug blijkt slim, omdat ze in september eitjes legt die gedurende de winter in rust blijven om in de lente uit te komen als kleine muggetjes. Dit betekent dat ze kunnen overleven in ons klimaat.
Hoewel er momenteel nog geen groot probleem is, kan het in de toekomst een probleem worden, aangezien deze mug ziektes kan overbrengen, zoals chikungunya, dengue en zikakoorts. In Frankrijk en Italië zijn al twee van deze ziektes vastgesteld: dengue en chikungunya.
Het Instituut Tropisch Geneeskunde (ITG) benadrukt dat het onvermijdelijk is dat de tijgermug in de toekomst in België zal voorkomen, maar het doel is om dit zo lang mogelijk uit te stellen en ons voorbereiden op de toekomst.
Het ITG roept mensen op om zelf actief mee te kijken en mogelijke aanwezigheid van tijgermuggen te melden via de website MuggenSurveillance of de bijbehorende app. Ook wordt aangeraden om in de winter alle stilstaande waterbronnen, zoals regentonnen, bloempotten en dakgoten, schoon te maken om de eitjes te verwijderen. Het muggenseizoen begint in mei, waarbij het belangrijk is om elk stilstaand water in bijvoorbeeld terrassen of tuinen te vermijden.
Hoe herken je de tijgermug? Ze is iets kleiner dan onze inheemse muggen en heeft een zwart lichaam met witte strepen. Bovendien staat ze bekend als een agressieve bijter die ook overdag actief steekt.
Redacteur: Sam Verstraete ( VGT nieuws )