Vlaamse regering twijfelt over statiegeld en is op zoek naar alternatieven tegen zwerfvuil.
Er wordt al lange tijd gesproken over statiegeld op blikjes en plastic flesjes. Het idee is simpel: je betaalt een toeslag bij aankoop in de winkel en krijgt die terug wanneer je het lege blikje of flesje inlevert. Dit systeem is een beter alternatief dan afval in de vuilnisbak gooien. Toch heeft de nieuwe regering ervoor gekozen om statiegeld niet op te nemen in het regeerakkoord.
De vorige regering voerde proefprojecten uit om de effectiviteit van statiegeld te testen, maar de huidige regering is er nog niet van overtuigd dat dit de beste oplossing is. Ze wil eerst op zoek naar alternatieven om zwerfvuil te verminderen.
In 2022 gaf N-VA-minister Zuhal Demir nog aan dat statiegeld onvermijdelijk was. Nu uit ze haar bezorgdheid over de toegankelijkheid en de mogelijkheid tot fraude binnen het systeem. Daarnaast verwijst Demir naar Wallonië, waar ook onderzoek wordt gedaan naar statiegeld, maar de resultaten daarvan worden pas eind 2025 verwacht.
In het nieuwe regeerakkoord wordt geen enkel woord gerept over statiegeld. De regeringspartijen benadrukken echter dat dit niet betekent dat statiegeld definitief van tafel is. De regering wil simpelweg eerst onderzoeken welke andere mogelijkheden er zijn om zwerfvuil terug te dringen.
Het Europees Parlement heeft al besloten dat alle EU-lidstaten tegen 2029 minstens 90% van plastic flesjes en blikjes moeten inzamelen. Dit betekent dat er een systeem nodig zal zijn om dat doel te bereiken.
Het is afwachten wat de nieuwe regering uiteindelijk zal besluiten.