Strengere regels voor sociaal wonen.
De Vlaamse regering heeft recentelijk nieuwe richtlijnen vastgesteld voor sociaal wonen, dat wil zeggen woningen bedoeld voor mensen die niet zelfstandig een huis kunnen huren of kopen. Vanaf 1 januari 2025 treden deze nieuwe regels in werking.
Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Wonen, heeft al geruime tijd gewerkt aan het systeem van sociaal wonen. In dit jaar (2023) zijn er al enkele wijzigingen doorgevoerd, zoals bijvoorbeeld de verplichte inschrijving bij de VDAB voor werkloze sociale huurders.
Vanaf 2024 moeten nieuwe aanvragers van een sociale woning aantonen dat ze niet over voldoende eigen spaargeld beschikken.
Vanaf 2025 worden er strengere regels ingevoerd, waarvan drie bijzonder belangrijk zijn.
De eerste regel heeft betrekking op een onderzoek dat is uitgevoerd door het Steunpunt Wonen naar huurders van sociale woningen op de arbeidsmarkt. Het onderzoek toonde opvallend genoeg aan dat van de huurders van sociale woningen, waarvan velen kunnen werken, slechts 55% daadwerkelijk werkt. De Vlaamse regering bekijkt deze bevindingen en wil de regels dienovereenkomstig aanpassen.
Vlaams minister Matthias Diependaele geeft aan dat het huidige systeem voor het berekenen van de huurprijs fout is. Op dit moment volgt de huurprijs het inkomen: bij werkloosheid is de huurprijs laag, bij werk stijgt de huurprijs. Dit systeem stimuleert mensen echter niet om werk te zoeken. Het voorstel van de minister is als volgt: vanaf 2025 krijgen mensen die een sociale woning willen huren en werk hebben voorrang boven werklozen. Hoewel dit betekent dat de huurprijs hoger zal zijn, ontvangen ze ook een premie, genaamd de ‘doorstroompremie’. Hoe werkt dit? Huurders van sociale woningen zetten elke maand een bedrag opzij, dat ze later ontvangen wanneer ze verhuizen naar een reguliere huurwoning, met een maximum van 2500 euro. Dit is het eerste voorstel.
De tweede regel richt zich op werklozen die een sociale woning huren. Zij zullen beter begeleid worden in hun zoektocht naar werk. Zoals eerder vermeld, zijn werkloze sociale huurders nu verplicht zich in te schrijven bij de VDAB. Vanaf 2025 zal er samen met de VDAB een ‘actieplan’ worden opgesteld om mensen te helpen stappen te zetten richting opleiding of werk.
De derde regel betreft het feit dat huurcontracten ‘voor het leven’ niet langer zullen bestaan. Alle contracten die voor 1 maart 2017 zijn gesloten, zijn momenteel contracten voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat huurders voor altijd kunnen blijven wonen. Vanaf nu zullen deze contracten echter een duur van 9 jaar hebben. Na deze periode kan het contract worden herzien. Als huurders te veel verdienen, kan het contract worden beëindigd. Ook als ze de regels niet naleven, kan het contract worden stopgezet. Voor mensen van 55 jaar en ouder, personen met een ernstige handicap of arbeidsongeschikte personen zullen specifieke aanpassingen worden overwogen om een oplossing te vinden.
Redacteur: Sam ( VGT nieuws )