Mag het zomaar? Boeren blokkeren snelwegen tijdens protest: wat zegt de wet?
Recentelijk was er een opvallend boerenprotest dat het verkeer in België ernstig hinderde, met blokkades op snelwegen als opvallendste uiting. Maar is het toegestaan om zomaar de weg te blokkeren, zoals de boeren deden? Juridisch gezien niet, benadrukt onderzoeker Pieter Pecinovsky, die wijst op het gevaar dat dergelijke blokkades kunnen opleveren voor mensen.
Gisteren blokkeerden boeren met hun tractoren niet alleen de snelweg in Namen, maar ook sinds vannacht de Brusselse Ring. Ongeveer 100 tot 150 tractoren reden de A12 in Meise en de E40 in Ternat op, wat leidde tot een moeizame avondspits.
Pecinovsky legt uit dat het recht om te betogen niet absoluut is. Artikel 406 van het Strafwetboek verbiedt het kwaadwillig belemmeren van de weg, met het risico op ongelukken of gevaarlijke situaties. Overtreders riskeren een gevangenisstraf van 5 tot 10 jaar, maar de onderzoeker gelooft dat het boerenprotest waarschijnlijk geen juridisch staartje zal krijgen. Het is immers niet eenvoudig om alle betrokkenen te identificeren en te onderzoeken wat precies hun bijdrage aan het gevaar is geweest.
Bovendien wijst Pecinovsky op de omvang van het protest. Vroeger waren er veroordelingen bij betogingen met 200 tot 300 mensen, maar nu is er protest door het hele land. Het is praktisch onhaalbaar om individuen in heel België te vervolgen, gezien de beperkte capaciteit van ons rechtssysteem.
Op dit moment is de blokkade op de Antwerpse ring richting Gent opgeheven, maar in de namiddag worden acties verwacht aan de opritten van de E34 en E17, en mogelijk in Zeebrugge.
Om 17 uur zal premier De Croo overleg voeren met vertegenwoordigers van verschillende landbouwverenigingen.
Redacteur: Jaron Garitte (VGT nieuws)