Wie was eerst: Sinterklaas of de Kerstman?
Sinterklaas zit weer op hun stoomboot richting Spanje, en de volgende goede man met een witte baard en een rood pak en een grote kindervriend staat alweer voor de deur: de Kerstman. Beide figuren zijn duidelijk aan elkaar gelinkt, maar wie was eerst? Wat is hun geschiedenis?
Sinterklaas zien we al in de 4de eeuw. Wat we weten is: hij was bisschop van de Turkse stad Myra (vandaag de stad Demre) en dat hij op 6 december gestorven moest zijn. Hij was een goede man, veel goede daden voor de mensen. Sindsdien was er jaarlijks een herdenking van zijn sterfdag. Vanaf de middeleeuwen ontwikkelt de herdenking van zijn sterfdag in het Westen van Europa zich tot het kinderfeest zoals we het nu kennen.
De Kerstman: In de 19de eeuw schreef de Amerikaanse schrijver Washington Irving een boekje met allerlei verhalen over de geschiedenis van New York. In één van de boeken heeft hij een verhaal geschreven over de Nederlandse kolonisten die 17de eeuw in New York aankwamen met een schip waarop een beeld stond van Sint-Nikolaas. Sint-Nikolaas was een heilige voor de kinderen én voor de scheepvaart. Dankzij dit boekje begint het verhaal rond Sint-Nikolaas opnieuw te leven in New York. Dat zette een Engelsman aan het denken. Hij wil een sinterklaasfeest organiseren, verandert de naam van de figuur naar het Engelse “Santa Claus” en verplaatst het feest naar kerstdag.
Daarna volgt een gedicht van Clement Clarke Moore, hij schreef een gedicht voor zijn kinderen, maar een krant publiceert het gedicht in 1823. En daarin zien we die grote verschuiving van Sint-Nikolaas naar “Santa Claus”, die plots cadeautjes vervoert in een grote slee met acht rendieren.
Totdat Coca-Cola zich met het verhaal moeit, ontwierpen ze voor een reclamecampagne van Coca-Cola in 1931 dé Kerstman zoals we die nu kennen.
De Kerstman ontstond dus pas in de 19de eeuw, Sint in 3de eeuw. Er is dus een verschil van 1.500 jaar.
Editor: Sam Verstraete (VGT nieuws)