Huidige Russische presidentsverkiezingen: Poetin op weg naar vijfde ambtstermijn.
Vanaf vandaag tot zondagavond kunnen Russen stemmen voor de presidentsverkiezingen. Er bestaat geen twijfel over dat president Poetin een vijfde ambtstermijn zal veiligstellen.
Sinds eind februari kan er al gestemd worden in heel afgelegen gebieden van Rusland en in de door Rusland bezette gebieden van Oekraïne. Gisteravond, naar onze tijd, zijn de stembureaus geopend in Kamtsjatka, in het Verre Oosten van Rusland. De stembusgang duurt tot en met zondag, wanneer de laatste stembureaus om 19 uur onze tijd sluiten in Kaliningrad, het meest westelijke punt van Rusland. Hoewel deze verkiezing die over 11 tijdzones in het grootste land ter wereld plaatsvindt.
Vladimir Poetin, nu 71 jaar, is al sinds 2000 president (met een intermezzo als premier van 2008 tot 2012), en zal dat na deze verkiezingen ook blijven. Politieke oppositie is praktisch niet aanwezig: al Poetins tegenstanders zijn dood, zitten in de cel of zijn naar het buitenland gevlucht.
Er zijn drie “tegenkandidaten” van Poetin, die zorgvuldig zijn geselecteerd. Nikolaj Charitonov van de Communistische Partij is 75 jaar oud en zit al sinds 1993 in de Doema, het Russische parlement. Hij nam eerder deel aan de presidentsverkiezingen in 2004 en behaalde toen ongeveer 14 procent van de stemmen. Daarnaast is er Leonid Sloetski van de nationalistische partij LDPR. Hij is ook parlementslid en voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in de Doema. Hij werd door verschillende vrouwelijke journalisten die werken in het parlement beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij ontkende dat, maar excuseerde zich toch daarna. Tot slot is er Vladislav Davankov, 40 jaar oud en ondervoorzitter van de partij Nieuwe Mensen, die een centrum-rechts etiket heeft en vooral jonge, liberale kiezers moet aantrekken. Davankov is een bijzonder ijverig parlementslid: sinds hij lid is geworden in 2021 heeft hij bijna 100 wetsvoorstellen geschreven of meegeschreven, waaronder die om het gebruik van dieren in circussen te verbieden. Daarnaast is hij ook de auteur van de wet die geslachtsverandering bij transpersonen verbiedt. Geen van deze kandidaten vormt een reële bedreiging voor Poetin of uit überhaupt kritiek op zijn beleid. Sloetski zei zelf tijdens de campagne dat “een stem voor hem of zijn partij geen stem tegen Poetin is”. De zogenoemde tegenkandidaten worden opgevoerd om echte oppositie te versnipperen. Sinds 2006 is trouwens ook de optie om tegen alle kandidaten te stemmen van het stembiljet gehaald, om oppositiestemmen te vermijden.
Twee kandidaten die wel kritisch zijn voor Poetin mogen niet deelnemen aan de verkiezingen: Jekatarina Doentsova en Boris Nadjezjdin. Beide werden ze door de kiescommissie uitgesloten vanwege problemen met hun registratie. In principe geldt er in Rusland een verkiezingssysteem met twee rondes. Als geen van de kandidaten in de eerste ronde meer dan 50 procent van de stemmen haalt, komt er een tweede ronde. Maar dat zal waarschijnlijk niet nodig zijn: de woordvoerder van het Kremlin heeft al voorspeld dat Poetin waarschijnlijk meer dan 90 procent van de stemmen zal halen in de eerste ronde.
Redacteur: Jaron Garitte ( VGT nieuws )