Zwitsers stemmen tegen verplichte bescherming van biodiversiteit.
Gisteren konden de Zwitsers stemmen over een voorstel van de federale regering en de kantons dat zou verplichten biodiversiteit, landschappen en cultureel erfgoed beter te beschermen. Dit referendum kwam voort uit zorgen over de achteruitgang van natuurgebieden en bedreigde diersoorten in Zwitserland.
Uit een onderzoek van het Europese Milieuagentschap (EEA) in 2020 bleek dat Zwitserland het kleinste percentage beschermde natuurgebieden heeft van alle Europese landen en dat veel soorten er bedreigd zijn. Momenteel besteedt Zwitserland jaarlijks 638 miljoen euro aan biodiversiteitsmaatregelen, waarbij het grootste deel van dit budget naar de landbouw gaat. Boeren worden betaald om een deel van hun land ongemoeid te laten, bijvoorbeeld voor bloemenweiden, maar deze inspanningen worden als onvoldoende beschouwd om de biodiversiteit effectief te beschermen.
Het referendum vroeg de bevolking te kiezen tussen het uitbreiden van beschermde gebieden of het behouden van de huidige situatie. Het resultaat was duidelijk: 37% van de kiezers stemde voor meer bescherming, terwijl 63% tegen was. De meerderheid van de Zwitsers gaf aan dat zij vreesden dat de voorgestelde maatregelen te grote gevolgen zouden hebben. Kritiek kwam voornamelijk uit de landbouwsector, waar men bang is voor een afname van voedselproductie en een beperking van ruimte voor infrastructuur zoals windmolens.
Met dit resultaat blijft Zwitserland voorlopig de bestaande maatregelen handhaven, zonder verdere verplichtingen voor extra bescherming van biodiversiteit.