Kritiek op Advies van Raad van State over Stikstofdecreet.
De Vlaamse regering is dringend samengekomen om het complexe stikstofdossier te bespreken, naar aanleiding van een kritisch advies van de Raad van State. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) benadrukt dat er vóór de verkiezingen een oplossing moet komen en vermijdt vertragingstactieken. Het stikstofprobleem, schadelijk voor zowel de natuur als de mens, vraagt om doortastende regelgeving.
Binnen de Vlaamse regering is er onenigheid over de aanpak. N-VA en Open VLD dienden afgelopen zomer een stikstofdecreet in ter behandeling in het Vlaams Parlement. CD&V weigerde dit decreet goed te keuren. De Raad van State heeft nu kritisch advies gegeven over dit voorstel.
Voka, de Vlaamse werkgeversorganisatie, roept de Vlaamse regering op om door te zetten met het stikstofdecreet om economische stilstand te voorkomen. Aan de andere kant pleiten jonge boeren van de Groene Kring voor gesprekken en overleg, waarbij ze de noodzaak van rechtszekerheid en perspectief voor boeren benadrukken.
Bart De Wever (N-VA) benadrukt de dringende behoefte aan breed overleg voor een duurzame en alomvattende oplossing. Hij wijst op het belang van een decreet dat zekerheid biedt, zowel voor de landbouw als de industrie. Zonder dit decreet dreigt er de facto een vergunningenstop, wat de Vlaamse economie kan verlammen.
Het stikstofdecreet van N-VA en Open VLD krijgt kritiek van de Raad van State. Het advies waarschuwt voor ongelijke behandeling van landbouw en industrie, onduidelijke regels en onvoldoende transparantie bij het meten van stikstofimpact. CD&V en Groen reageren kritisch op het advies en pleiten voor herziening van het decreet. Voor de Boerenbond is het duidelijk dat de politiek terug moet naar de tekentafel voor een nieuw stikstofdecreet dat snel rechtszekerheid biedt voor zowel boeren als industriële bedrijven waarvan de vergunning binnenkort afloopt en die momenteel geen enkel kader hebben voor verlenging.
Editor: Jaron Garitte (VGT nieuws)