Ouderen in woonzorgcentra: Gebrek aan psychiatrische zorg.
In bijna één op de vijf bewoners van woonzorgcentra is een psychiatrische aandoening vastgesteld, zoals depressie of verslaving. Helaas zijn veel medewerkers niet voldoende opgeleid om hiermee om te gaan, wat tot lastige situaties kan leiden.
Een onderzoek in 24 rusthuizen door Odisee Hogeschool toont aan dat 18% van de bewoners ooit een psychiatrische diagnose heeft gehad. De meest voorkomende zijn depressie, verslaving, psychotische stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. Bijna de helft van deze groep heeft ook te maken met dementie. Er zijn ook bewoners die lijden zonder officiële diagnose. De symptomen kunnen verergeren bij veranderingen zoals een verhuizing naar een woonzorgcentrum, aldus onderzoekster Katrin Gillis.
Een toename van bewoners met psychische kwetsbaarheden in woonzorgcentra is deels te wijten aan bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg, aldus Gillis. Hierdoor worden oudere bewoners vaker doorverwezen naar woonzorgcentra, waar echter vaak de expertise en middelen ontbreken om goede zorg te bieden, zegt Johan Staes van Vlozo.
Het personeel in woonzorgcentra is niet altijd opgeleid om psychische problemen te herkennen en er is weinig budget voor psychologische hulp, stelt Zorgnet-Icuro. Hoewel sommige centra een parttime psycholoog hebben, wordt dit niet altijd gefinancierd.
Door gebrek aan training wordt psychisch lijden vaak laat opgemerkt. Gedragsveranderingen worden soms ten onrechte toegeschreven aan dementie, waarschuwt Gillis.
Er is dringend behoefte aan meer training voor het personeel en een herziening van de financiering van woonzorgcentra, benadrukt Gillis. De huidige financiering richt zich voornamelijk op fysieke en cognitieve behoeften, terwijl de psychische behoeften vaak over het hoofd worden gezien. Dit kan leiden tot het weigeren van ouderen met mentale problemen.
Woonzorgcentra hebben meer ondersteuning nodig vanuit psychiatrische centra.
Redacteur: Jaron Garitte