1 op de 5 Vlaamse jongeren ervaart psychische klachten, vooral kwetsbare groepen zwaar getroffen.
Uit een grootschalig onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de coronapandemie geen blijvende impact heeft gehad op het mentale welzijn van Vlaamse jongeren. Toch ervaart nog steeds 1 op de 5 jongeren matige tot ernstige psychische klachten, en bij kwetsbare jongeren is dit zelfs dubbel zo hoog. Dit is een van de belangrijkste bevindingen uit het vijf jaar durende SIGMA-onderzoek, waarin 300 jongeren werden gevolgd.
Hoewel er tijdens de pandemie meer depressies onder jongeren werden gerapporteerd, zijn de cijfers inmiddels weer op het niveau van vóór corona, volgens hoofdonderzoekster Inez Germeys. “Jongeren zijn veerkrachtiger dan we dachten,” stelt ze, wat ook wordt bevestigd door internationale studies.
Toch blijft het aantal jongeren met psychische klachten hoog. 1 op de 4 jongeren voelt zich eenzaam, zelfs in gezelschap, en 1 op de 3 heeft aan zelfverwonding gedacht. Vooral bij kwetsbare jongeren, zoals jongeren met een migratieachtergrond, zijn deze cijfers verontrustend: in deze groep worden vier keer meer ernstige psychische klachten gerapporteerd.
Factoren zoals pesten, mishandeling en verwaarlozing blijken een grote impact te hebben op de geestelijke gezondheid. De opvoedingsstijl speelt hierbij een cruciale rol: kinderen van ouders die emotionele steun bieden, voelen zich vaak beter. Sociale contacten, zowel fysiek als online, hebben eveneens een positief effect op het welzijn.
Volgens Germeys is de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren in België te versnipperd. Vroegtijdige opsporing en toegankelijke hulp zijn essentieel om grotere problemen te voorkomen. Het onderzoek suggereert zelfs dat een minister van mentaal welzijn of een nationale commissaris voor geestelijke gezondheid noodzakelijk zou kunnen zijn om het systeem beter te coördineren.
Redacteur: Jaron Garitte