Verkiezingen 2024: Waarom moeten we nog voor de provincies stemmen?
Bij de vorige verkiezingen werd beloofd de provincies af te schaffen, maar dat is nog niet gebeurd. Hoe zit het nu? Moeten we ook op 13 oktober voor de provincies stemmen? En waarom is dat belangrijk?
In elke provincie staat een provinciehuis waar de provincieraad ongeveer elke maand vergadert. Deze raad bestaat uit 36 leden, die wij op 13 oktober kiezen, zoals vastgelegd in de wet. In Limburg zijn er maar 31 leden, omdat er minder inwoners zijn.
Vanuit de provincieraad worden vier gedeputeerden aangesteld. Zij krijgen een deel van de bevoegdheden en maken deel uit van het dagelijks bestuur van de provincie, samen met de gouverneur. De gouverneur, die niet verkozen wordt, maar door de Vlaamse overheid wordt benoemd, is de voorzitter van het dagelijks bestuur. Samen besturen zij de provincie.
Vroeger hadden de provincies veel bevoegdheden, maar ze hebben veel taken moeten afgeven aan Vlaanderen en de gemeenten. Wat blijft er nog over? De provincies zijn verantwoordelijk voor provinciale domeinen, het aanleggen van fiets- en wandelpaden, het beheren van waterwegen en natuurgebieden, en het verstrekken van vergunningen. Bovendien spelen ze een belangrijke rol bij het coördineren van hulp bij grote rampen, zoals wateroverlast, waarbij meestal de gouverneur het voortouw neemt.
Om te verduidelijken: de provincies zullen niet volledig worden afgeschaft, maar er wordt wel gediscussieerd over de provinciebesturen. De N-VA pleit voor afschaffing, omdat de gemeenten en Vlaanderen de taken van de provincies zouden kunnen overnemen. Aan de andere kant stelt de CD&V dat afschaffing niet verstandig is, omdat veel gemeenten te klein zijn om deze taken op zich te nemen en Vlaanderen mogelijk niet bereid is om deze verantwoordelijkheden over te nemen. Inmiddels is duidelijk dat de nieuwe Vlaamse regering de provinciebesturen voorlopig niet zal afschaffen.
Dat betekent dus dat wij op 13 oktober nog steeds een nieuwe provincieraad kiezen.
Redacteur: Sam Verstraete