Europa streeft naar 800 miljard euro per jaar om economie te redden.
De Europese Unie staat voor een forse economische uitdaging, en om die te overwinnen is een jaarlijkse investering van maar liefst 800 miljard euro nodig. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat in opdracht van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen werd opgesteld door Mario Draghi. Het rapport, dat een jaar in de maak was, benadrukt de noodzaak van ingrijpende hervormingen op drie cruciale thema’s: innovatie, vergroening en defensie.
Draghi stelt in zijn rapport dat Europa trots kan zijn op sterke waarden zoals welvaart, gelijkheid, vrede, democratie en aandacht voor duurzaamheid. Maar hij waarschuwt ook dat Europa zijn bestaansrecht moet blijven verdienen door economische groei en vooruitgang.
De Europese economie kampt met trage groei en een krimpende beroepsbevolking, mede door de vergrijzing. Draghi benadrukt dat Europa echt moet veranderen en presenteert 170 hervormingsvoorstellen, ingedeeld in drie hoofdthema’s.
Thema 1: Innovatie en technologie: de kloof met de VS dichten. Europa loopt achter op het gebied van innovatie, vooral vergeleken met de Verenigde Staten. Draghi wijst erop dat Europa te lang de nadruk heeft gelegd op traditionele sectoren zoals de auto-industrie, terwijl de VS hun focus hebben verlegd naar technologie. Om deze kloof te dichten, moet Europa meer investeren in onderzoek, ontwikkeling en ICT. Dit kan worden bereikt door te investeren in onderwijs en opleiding, om zo nieuwe ideeën en innovaties te stimuleren.
Thema 2: Vergroening: de transitie naar schone energie en technologie. Een ander belangrijk thema is de vergroening van de economie. Volgens Draghi moet Europa sneller overschakelen op goedkopere, groene energiebronnen en schone technologieën. Dit vereist een sterker, geïntegreerd energienetwerk en gezamenlijke inkoop van energie door EU-lidstaten. Het doel is om een efficiëntere en duurzamere industrie op te bouwen die minder afhankelijk is van vervuilende energiebronnen.
Thema 3: Veiligheid en minder afhankelijkheid van wereldmachten. Het derde thema draait om het versterken van Europa’s onafhankelijkheid, zowel economisch als op het gebied van defensie. Draghi benadrukt dat Europa te afhankelijk is van andere wereldmachten, zoals de VS en China. Om dit te veranderen, moet Europa eigen grondstoffen veiligstellen, strategische voorraden aanleggen en zijn defensiecapaciteit vergroten. Zo kan het continent zichzelf beter beschermen tegen geopolitieke dreigingen.
Om deze hervormingen in gang te zetten, zijn volgens Draghi twee dingen nodig. Ten eerste moet er flink worden geïnvesteerd, en daarvoor is jaarlijks 800 miljard euro vereist. Ten tweede moet de administratieve last binnen de Europese Unie worden verminderd. De bureaucratie moet eenvoudiger en efficiënter worden, zodat beleidsmakers sneller kunnen inspelen op veranderingen en de regels duidelijker en flexibeler worden.
Draghi waarschuwt ook voor de sociale gevolgen van de hervormingen. Hij benadrukt dat er moet worden opgelet dat rijke regio’s en steden niet verder verwijderd raken van armere, verwaarloosde gebieden. Als die kloof groeit, zou dit het risico op een verdere verdeeldheid binnen de Europese Unie vergroten.
Het rapport van Draghi is inmiddels overhandigd aan de Europese Commissie. Het is nu aan hen om de voorstellen te beoordelen en te beslissen welke maatregelen genomen zullen worden om de toekomst van de Europese economie veilig te stellen.
Redacteur: Sam Verstraete