Overstromingen en sluizen rond Dender.
Vanwege aanhoudende regen in zowel Vlaanderen als Wallonië is er alarm geslagen voor overstromingen. In Vlaanderen staat het water overal erg hoog, met name in het zuidwesten van West-Vlaanderen, het zuiden en centrum van Oost-Vlaanderen, en het zuiden en centrum van Vlaams-Brabant.
Wat veroorzaakt deze overvloedige regen van de afgelopen twee weken? Weerman David Dehenauw van VTM legt uit dat de huidige situatie heel anders is dan die in de Westhoek in november. Toen werd de overvloedige regen veroorzaakt door warm zeewater en beperkte zich tot West- en Oost-Vlaanderen. Deze keer is het anders; de regen komt van de Atlantische Oceaan en wordt gedreven door snelle winden die aanhouden. Wanneer de regenwolken de Ardennen bereiken, vertragen ze vanwege de heuvels en blijven ze hangen, waardoor er veel regen valt. Het water stroomt richting de zee en passeert daarbij Vlaanderen.
Er is ook discussie over de sluizen op de Dender. Momenteel zijn er 6 sluizen die dateren uit 1863, wat betekent dat ze 160 jaar oud zijn, en één sluis is toegevoegd na de Tweede Wereldoorlog. Sommige sluizen gebruiken nog steeds houten balken om het water tegen te houden, wat betekent dat deze balken handmatig moeten worden verplaatst als er meer water is. In Geraardsbergen gebeurt dit zelfs nog handmatig met een draaiwiel, wat niet meer van deze tijd is.
In 2010 beloofde voormalig minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) vernieuwingen, maar er is niets van terechtgekomen. Haar opvolger, Ben Weyts (N-VA), heeft slechts beperkte aanpassingen gedaan in Geraardsbergen en Aalst. Nu, onder minister Lydia Peeters (Open VLD), lijkt er opnieuw weinig vooruitgang te zijn.
Lydia Peeters benadrukt dat de budgetten zijn verdubbeld en nu jaarlijks 125 miljoen euro bedragen. Ze wijst echter op de moeilijkheden die worden ondervonden bij vergunningsprocedures. In Vlaanderen zijn er talrijke stappen en protesten van commissies, wat de vooruitgang bemoeilijkt. In Wallonië verloopt alles aanzienlijk eenvoudiger; daar worden zaken in slechts 6 maanden geregeld. Het resultaat is dat Wallonië zijn infrastructuur al heeft vernieuwd, terwijl Vlaanderen nog steeds vast lijkt te zitten.
Redacteur: Sam ( VGT nieuws )