Prijskaartje voor Oosterweelverbinding stijgt naar 10 miljard euro.
De bouw van de Oosterweelverbinding in Antwerpen, met nieuwe tunnels en overkappingen, was oorspronkelijk gepland om in 2030 voltooid te zijn. De einddatum is echter uitgesteld tot 2033 vanwege problemen met vergunningen en PFAS-vervuiling. Na uitgebreid onderzoek en verschillende vertragingen, kampt het project nu met een fors hoger kostenplaatje: de totale projectkost is gestegen van 6,8 miljard euro naar ongeveer 10 miljard euro.
De prijsstijging van 3 miljard euro heeft verschillende oorzaken. Het project is sterk geëvolueerd en omvat nu extra overkappingen, wat de kosten verhoogt. Daarnaast speelt de algemene inflatie een rol: het leven en de bouwkosten zijn de afgelopen jaren duurder geworden. Ook de PFAS-vervuiling vormt een grote uitdaging. Om te voldoen aan de milieuregels, moeten er waterzuiveringsinstallaties worden geplaatst om het grondwater te reinigen, en vervuilde grond moet worden afgevoerd. Deze maatregelen hebben de kosten fors opgedreven.
De financiering van het project is een belangrijke vraag geworden, gezien de stijgende prijs. Weggebruikers zullen een deel van de rekening betalen door middel van tolheffing in de Liefkenshoektunnel en later ook in andere tunnels. Niet alleen Belgische bestuurders, maar ook internationale weggebruikers zullen hierdoor bijdragen. Verwacht wordt dat de tolgelden in totaal ongeveer 8 miljard euro zullen opleveren. De Vlaamse overheid zal de resterende kosten dekken.
Volgende week bespreekt een stuurcomité de situatie met Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) en de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA). De extra financiering en de verdeling van de lasten zullen daarbij hoog op de agenda staan.