Onzekerheid in Rafah en Gaza: Noodzaak Humanitaire Hulp.
De grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte, bij Rafah, zou vandaag gedurende enkele uren opengaan voor buitenlanders die Gaza willen verlaten en voor hulpmateriaal dat Gaza binnen moet. Echter, de situatie is erg onduidelijk en er is geen officiële bevestiging van de opening. President Biden benadrukt de noodzaak om Hamas uit te schakelen, maar pleit tegen een bezetting van Gaza door Israël. Hij stelt dat Hamas niet het gehele Palestijnse volk vertegenwoordigt en dat een bezetting een vergissing zou zijn. De situatie in Rafah blijft onzeker. Er zijn berichten over een mogelijke wapenstilstand in het zuiden en humanitaire hulp, maar dit is nog niet formeel bevestigd. Er staan vrachtwagens met hulpgoederen voor Gaza te wachten aan de grens met Egypte. Het aantal slachtoffers sinds het geweld begon, is alarmerend hoog, met duizenden doden en gewonden aan beide zijden. De humanitaire situatie verslechtert snel, met ernstige tekorten aan water, voedsel en medicijnen in Gaza. Er zijn afspraken nodig met Egypte en met de VN-agentschappen en hulporganisaties in Gaza. Bovendien moet deze hulp worden verdeeld.
Het grondoffensief van Israël tegen Gaza is nog niet begonnen. Israël heeft de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer en waar het begint, zonder haast, met steun van de internationale gemeenschap, inclusief de Verenigde Staten. VRT NWS-journalist Jens Franssen wil dichter bij de grens met Gaza komen. Opvallend is dat veel gezinnen uit kleine steden in hotels in de buurt verblijven. Dit wijst erop dat het leger zich voorbereidt op een mogelijk langdurig conflict, aangezien deze plaatsen worden ontruimd.
De situatie in Rafah is nog steeds onduidelijk, of de toegang open is en de invasie van Israël is nog niet begonnen. Het aantal slachtoffers in beide landen blijft stijgen en ook in Gaza is er een ernstig tekort aan water, voedsel en medicijnen.
Editor: Jaron Garitte (VGT nieuws)