Parket Antwerpen start onderzoek naar hackingstunt van VRT-programma ‘Factcheckers’.
Parket Antwerpen start onderzoek naar hackingstunt van VRT-programma ‘Factcheckers’.
De makers van het programma hebben USB-sticks achtergelaten in verschillende overheidsinstellingen, waaronder ziekenhuizen, politiekantoren en gerechtsgebouwen, wat tot paniek heeft geleid.
Na de ontdekking van deze USB-sticks heeft het Crisiscentrum een waarschuwing gestuurd naar alle lokale politiezones en is OCAD gevraagd om een dreigingsanalyse te maken.
Factchecking is het controleren of informatie en uitspraken, bijvoorbeeld van politici en experts, kloppen en echt waar zijn. Journalisten doen doorgaans aan factchecking om ervoor te zorgen dat de verspreide informatie juist is.
De USB-sticks waren onderdeel van een onderzoeksactie van Factcheckers om de verspreiding van schadelijke software te onderzoeken. Het parket onderzoekt nu of er strafbare feiten zijn gepleegd en in welke mate de programmamakers verantwoordelijk zijn. De VRT beweert dat er geen schadelijke software op de sticks stond en dat de actie maatschappelijk relevant was.
De keuze van doelwitten, zoals politiekantoren en ziekenhuizen, wordt door het parket bekritiseerd omdat deze instellingen gebonden zijn aan veiligheidsprocedures bij inbreuken. Het UZ Leuven overwoog zelfs het netwerk stil te leggen uit vrees voor systematische aanvallen.
Het parket toonde weinig begrip voor de actie, waarbij de politie en justitie onnodig werden gemobiliseerd. De VRT wilde sensibiliseren over de gevaren van cybercriminaliteit, maar het parket benadrukt dat dit ook op een verantwoorde manier had gekund, zonder zoveel geheimdoenerij.
Het onderzoek zal nu uitwijzen of de actie van Factcheckers juridische gevolgen zal hebben.
Redacteur: Jaron Garitte (VGT nieuws)