OESO-rapport: werkgelegenheid en netto-inkomen stijgen, maar wooncrisis en mentaal welzijn blijven zorgpunten.
De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, heeft een rapport gepresenteerd over de 38 lidstaten. Hierin wordt geconcludeerd dat de werkgelegenheid na de coronapandemie nog nooit zo hoog is geweest.
In dit rapport is dit jaar speciaal gekeken naar de situatie in 2019, vóór de uitbraak van het coronavirus, en naar de gevolgen van de recente energiecrisis. Onderzoekers willen de impact van deze crisis op de maatschappij in kaart brengen.
Het goede nieuws is dat in de OESO-landen gemiddeld 78,4% van de 25- tot 64-jarigen aan het werk is. In België ligt dit percentage op 75,46%, wat lager is dan het gemiddelde. De buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland scoren beter dan België.
Daarnaast is het gemiddelde netto-inkomen de afgelopen jaren gestegen. Gemiddeld verdient men in de OESO-landen nu 32.000 EUR, terwijl dit in België 37.400 EUR is, wat boven het gemiddelde ligt. Ter vergelijking: in 2019 was het Belgische netto-inkomen 36.800 EUR, wat een lichte stijging betekent. Het rapport wijst uit dat de landen waar de overheid tijdens de crisissen (corona en energie) veel ondersteuning heeft geboden, een positieve invloed hebben gehad op het netto-inkomen.
Het rapport behandelt ook de wooncrisis en stelt dat mensen met een laag inkomen bijna 20% van hun inkomsten kwijt zijn aan te hoge huur- of leenkosten. Dit is zorgwekkend, omdat een hoge lastenlast op een laag inkomen betekent dat er weinig geld overblijft voor essentiële zaken zoals voedsel, onderwijs en gezondheidszorg.
Tot slot wordt in het rapport vermeld dat ons mentaal welzijn is verslechterd in vergelijking met 2019. Het aantal zelfmoorden, dat van 2010 tot 2019 gestaag daalde, is sinds 2019 weer gestegen. Dit wijst op een verslechtering van het welzijn en de algemene gelukservaring van de bevolking.