Chaos en controleverlies bij OCMW Anderlecht: leeflonen zonder onderzoek?
De journalistieke tv-reeks Pano heeft een onderzoek uitgevoerd naar de werking van het OCMW van Anderlecht. Het OCMW zou leeflonen toekennen aan mensen die er geen recht op hebben. Maatschappelijke werkers geven aan dat er chaos heerst door de sterke toename van het aantal dossiers, waardoor controle tekortschiet.
In gesprekken met acht maatschappelijke werkers werd duidelijk dat leeflonen soms worden toegekend aan mensen die nooit zijn gezien door een maatschappelijk werker of zelfs niet in Anderlecht wonen. Door de forse stijging van het aantal leefloonaanvragen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten sommige aanvragers maanden wachten op een beslissing, terwijl andere dossiers nauwelijks onderzocht worden.
Pano besloot dit zelf te testen. Twee personen, beiden wonend in Vlaanderen en zonder recht op een leefloon, dienden een aanvraag in bij het OCMW van Anderlecht. Persoon 1 gebruikte het adres van een vriendin die in Anderlecht op kot zit. Persoon 2 koos willekeurig een adres zonder busnummer. Volgens de procedure moet een maatschappelijk werker een huisbezoek doen om te controleren of een aanvrager werkelijk in Anderlecht woont. Toch werden beide dossiers behandeld zonder deze controle.
Persoon 1 werd na anderhalve maand gecontacteerd, hoewel de wet bepaalt dat beslissingen binnen 30 dagen genomen moeten worden. Er volgde een gesprek van 45 minuten waarin geen bewijs van woonst, inkomsten of andere documenten werd opgevraagd. Drieënhalve maand na de aanvraag ontving deze persoon duizenden euro’s op haar rekening, zonder huisbezoek of verder onderzoek. Persoon 2 werd na twee maanden gecontacteerd. Toen hij verklaarde geen busnummer te hebben omdat hij bij een vriend verbleef, werd dit zonder verder onderzoek aanvaard. Na zes maanden kreeg ook hij een leefloon gestort.
De resultaten verbaasden zowel Pano als de twee testpersonen. Pogingen om een reactie te krijgen van de voorzitter van het OCMW van Anderlecht bleven onbeantwoord. PS-minister Karine Lalieux noemt de situatie onaanvaardbaar. Ze benadrukt dat er inspecties moeten komen en dat ten onrechte toegekende leeflonen moeten worden teruggevorderd. Volgens de N-VA doet zich een soortgelijke situatie mogelijk ook voor in Molenbeek en Brussel-stad. Zij stellen dat het Brussels Gewest miljoenen aan het OCMW verstrekt zonder voldoende controle.
Er is volgens hen dringend nood aan een grondige herstructurering.
Redacteur: Sam Verstraete