Dwangsom Fluvius
Fluvius kampt sinds 2021 met ernstige IT-problemen door een fout in een nieuwe databank. Deze databank was bedoeld om het delen van informatie over energieverbruik te vereenvoudigen, maar door technische problemen kunnen duizenden klanten al maanden geen facturen ontvangen. De Vlaamse energieregulator VREG stelde een deadline voor een oplossing, maar Fluvius voldeed hier niet aan. Het gevolg: een dwangsom van €120.280 en een bijkomende boete van €250 per dag zolang het probleem aanhoudt. Volgens Fluvius zijn de boetes niet constructief; ze erkennen het probleem maar benadrukken de complexiteit ervan. Vlaams minister van Energie, Melissa Depraetere (Vooruit), dringt aan op een snelle oplossing. Klanten wachten met angst op uitgestelde facturen.
Bescherming wolf
De Europese Unie heeft besloten de beschermingsstatus van wolven te verlagen van “strikt beschermd” naar “beschermd”. Dit betekent dat landen in de toekomst makkelijker wolven kunnen bejagen. Natuurorganisaties zoals WWF en wolvenexperts zijn verontwaardigd en noemen de beslissing politiek gemotiveerd en niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Ze vrezen negatieve gevolgen voor de natuur en biodiversiteit.
Federale regering
De federale regeringsonderhandelaars bespraken gisteren thema’s als armoedebestrijding en defensie. Grote knelpunten, zoals hervormingen in fiscaliteit, pensioenen en werk, worden dit weekend verwacht op de agenda. De vraag blijft hoe diep de hervormingen zullen gaan, gezien het aanzienlijke begrotingstekort.
Drugscriminaliteit
Othman El Ballouti, een kopstuk in de Antwerpse drugscriminaliteit, is gearresteerd in Dubai. Hij wordt al jaren gezocht vanwege grootschalige drugshandel. Vorig jaar kwam zijn familie in het nieuws na de tragische dood van zijn elfjarige nichtje Firdaous, die omkwam bij een aanslag aan haar woning. Het is nog onduidelijk wanneer El Ballouti aan België wordt uitgeleverd.
Mensenhandel
In België worden steeds meer sekswerkers uit Latijns-Amerika aangetroffen, vaak het slachtoffer van mensenhandel. Het federaal parket onderzoekt meer dan 20 dossiers, waarbij criminele netwerken een sleutelrol spelen. De vrouwen worden gerekruteerd onder valse voorwendselen en belanden in de prostitutie om economische redenen. De netwerken maken hierbij miljoenenwinsten.