Nieuwe Taliban-wetgeving versterkt beperkingen voor vrouwen in Afghanistan.
In Afghanistan heeft de Taliban recent nieuwe wetgeving ingevoerd die aanzienlijke beperkingen oplegt aan de rechten van vrouwen. De Europese Unie (EU) en de Verenigde Naties (VN) hebben hun bezorgdheid geuit over deze nieuwe regels, die zij beschouwen als ernstige inbreuk op de mensenrechten van vrouwen in het land. Onder de nieuwe wetgeving mogen vrouwen niet langer op straat praten of zingen, en is het hen verboden om zonder mannelijke begeleider een auto te besturen.
De Taliban, een extremistische islamistische organisatie, heeft drie jaar geleden de macht in Afghanistan overgenomen. Sindsdien hebben ze de rechten van vrouwen steeds verder ingeperkt.
Hoewel de Taliban beweren dat ze de relatie met de internationale gemeenschap willen herstellen, heeft de EU aangegeven dat deze beslissingen de relatie eerder bemoeilijken dan verbeteren. De VN heeft haar bezorgdheid uitgesproken over de visie van de Taliban op de toekomst van Afghanistan.
De Taliban hebben gereageerd op de internationale kritiek door te eisen dat andere landen de islamitische waarden respecteren.
Nathalie Paarlberg, een actieve NGO-medewerker met banden met Afghanistan, benadrukt dat de situatie in grote steden zoals Kabul enigszins beter is, waar vrouwen nog enige vrijheid hebben en het moeilijker is om de nieuwe wetgeving af te dwingen. In landelijke gebieden is de situatie echter heel anders. Paarlberg merkt op dat sinds de Taliban de macht hebben overgenomen, er steeds strengere regels voor vrouwen zijn ingevoerd. Meisjes mogen niet meer naar school, mogen niet meer naar parken, en moeten hun gezicht bedekken. Dit heeft geleid tot een steeds verdere beperking van de ruimte voor vrouwen. Een bijkomend probleem is dat meisjes niet langer kunnen studeren, wat betekent dat de huidige generatie vrouwen mogelijk de laatste is die in staat is om te werken, omdat de nieuwe generatie nooit heeft geleerd.
Paarlberg benadrukt het belang van voortdurende gesprekken tussen de internationale gemeenschap en Afghanistan. Het is cruciaal dat de mensen in Afghanistan het gevoel hebben dat ze niet in de steek worden gelaten.
Redacteur: Sam Verstraete