Nepbeelden over de recente aardbevingen in Japan.
Op 1 januari waren er aardbevingen in Japan, en momenteel circuleren er op sociale media veel beelden van de impact van deze aardbevingen, zoals beschadigde huizen en overstromingen. Het is echter belangrijk te benadrukken dat niet alle beelden altijd juist zijn. VRT heeft een interessant artikel gepubliceerd dat we graag met jullie willen delen. Veel van de gedeelde foto’s of video’s zijn vals of afkomstig van eerdere rampen.
Enkele voorbeelden van valse informatie over overstromingen in Japan:
Een video beweert dat er nu een tsunami in Japan is, terwijl de beelden eigenlijk afkomstig zijn van de aardbeving en tsunami in Japan uit 2011.
Een andere video toont straten onder water en auto’s die worden meegesleurd. Deze video blijkt echter twee jaar oud te zijn en is gemaakt in Indonesië.
Een video van een ziekenhuis in Japan, waar een verpleegster in paniek is door de aardbeving, blijkt niet actueel te zijn. Als je goed kijkt, staat de datum rechtsboven op 6 februari 2023. Bovendien zijn de beelden niet van Japan, maar van een aardbeving in Turkije en Syrië van vorig jaar.
De Japanse tv-zender NHK waarschuwt om de beelden zorgvuldig te controleren op echtheid. Op sociale media kan iedereen namelijk zelf posten wat ze willen.
In Vlaanderen heeft de website ‘decheckers.be’ als doel mensen te helpen onderscheid te maken tussen echte en valse beelden, en om duidelijkheid te verschaffen over wat bewezen feiten zijn en wat geruchten zijn. Zij voeren onderzoek uit en publiceren de resultaten op hun website.
Redacteur: Sam ( VGT nieuws )