Europese Green Deal: Natuurherstelwet breekt door.
De Europese natuurherstelwet is eindelijk goedgekeurd door de EU. Deze wet maakt deel uit van de ‘Europese Green Deal’, die al twee jaar geleden werd voorgesteld, maar moeilijk goedgekeurd raakte. In februari kwam er een nieuwe, weliswaar afgezwakte versie, die de goedkeuring nodig had van 55% van de lidstaten. Eind maart besloot Hongarije tegen te stemmen, samen met Italië, Nederland, Polen, Finland en Zweden. België was het enige land dat zich onthield. Oostenrijk, dat zich normaal ook zou onthouden, stemde toch voor. Het gevolg was dat de goedkeuringsdrempel van 55% werd gehaald en de wet werd goedgekeurd.
Er is echter een probleem in Oostenrijk, waar nu politieke onrust heerst. Oostenrijk heeft deelregeringen, en niet alle deelstaten waren akkoord. Twee deelstaten stemden echter wel in, waardoor de minister van Milieu de natuurherstelwet steunde. Premier Karl Nehammer van de ÖVP (vergelijkbaar met de CD&V hier) stelt echter dat dit verboden is en eerst naar de Oostenrijkse regering had moeten gaan, conform de grondwet. De premier wil de kwestie voorleggen aan het Hof van Justitie.
België stemde niet mee en onthield zich, omdat er geen akkoord was tussen de Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen. Vlaanderen was tegen, terwijl Wallonië en Brussel voor waren.
Zweden en Finland stemden tegen omdat ze vrezen dat de bosbouw zal verdwijnen. Italië en Nederland maken zich zorgen over problemen voor de landbouw.
Wat houdt de natuurherstelwet in? Momenteel verkeert 80% van de natuurgebieden in Europa in slechte staat. Het doel van de nieuwe wet is om tegen 2030 20% van de natuur (zowel zee als land) te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld door natuurgebieden beter met elkaar te verbinden, meer natte natuur te creëren, en meer dood hout in bossen te laten liggen.
De EU is blij met de goedkeuring. Ze benadrukt dat er geen tijd is voor pauze en dat het belangrijk is om onze leefomgeving te beschermen. De EU kan nu trots het akkoord presenteren tijdens de volgende klimaatconferentie.
Redacteur: Sam Verstraete