Ongewoon natte lente zorgt voor minder bloemen en meer slakken.
Dit jaar zijn er opvallend minder bloemen te zien dan vorig jaar. De oorzaak is de vele regen in combinatie met de warmte, wat ook heeft geleid tot een toename van slakken.
In Vlaanderen wordt dit jaar voor de vierde keer de actie “Maai Mei Niet” georganiseerd. Gedurende de maand mei wordt er niet gemaaid, met als doel kruiden en bloemen te laten bloeien. Bloemen trekken bijen en andere insecten aan, die vervolgens nectar verspreiden.
In Vlaanderen bestaat 12% van het landoppervlak uit tuinen, wat zeer belangrijk is voor de natuur. Daarom heeft de actie “Maai Mei Niet” een grote invloed op de natuur in Vlaanderen.
Deze actie werd voor het eerst georganiseerd in 2021 en elk jaar doen er steeds meer tuinen mee. Dit heeft geleid tot een toename van het aantal bloemen. In 2022 waren er gemiddeld 85 bloemen per hectare ongemaaid gazon, in 2023 steeg dit aantal naar 96 bloemen. Dit jaar is het aantal echter gedaald naar 78 bloemen per hectare.
Velt vzw, een organisatie die zich richt op ecologie in huis, tuin en keuken, zegt dat het normaal is dat het aantal bloemen van jaar tot jaar schommelt, maar dat het dit jaar uitzonderlijk weinig is. De reden is duidelijk: het weer. Een natte lente betekent minder bloeiende bloemen. De warmte daarentegen is gunstig voor slakken, die graag bloemen eten omdat deze veel malser zijn dan gras.
Daarnaast is er ook een verandering in de meest voorkomende bloemensoorten. Waar vroeger de paardenbloem het meest voorkwam, is dat dit jaar anders: biggenkruid is nu de meest voorkomende bloem. Biggenkruid lijkt op een paardenbloem, maar is een andere bloem. De reden hiervoor is dat de paardenbloem dit jaar vroeg bloeide en in april/mei al verwelkte. Biggenkruid bloeit normaal later, maar dit jaar bloeide het al in mei.
Het is afwachten wat volgend jaar zal brengen.
Redacteur: Sam Verstraete