De nieuwe regels voor kinderopvang, waarbij werkende ouders voorrang krijgen, worden aangevochten door een coalitie van 19 organisaties vanwege mogelijke discriminatie.
De nieuwe regels voor kinderopvang hebben heel wat opschudding veroorzaakt. Een groep van 19 organisaties heeft besloten om naar het Grondwettelijk Hof te stappen om deze regels aan te vechten. Ze vinden het namelijk niet eerlijk dat werkende ouders nu voorrang krijgen bij het verkrijgen van een plekje voor hun kinderen.
De regels zeggen dat kinderdagverblijven nog maar 10 procent van hun plekken vrij mogen houden voor kinderen uit gezinnen met weinig geld, langdurig zieke ouders of ouders die niet voltijds werken. Eerst was dat 20 procent. De overige 90 procent van de plekken is voorbehouden voor ouders die (samen) minstens vier vijfde van de tijd werken of een opleiding volgen.
Veel mensen vinden dit niet eerlijk. Vooral vrouwen die deeltijds werken om voor hun gezin te zorgen, worden hierdoor geraakt. Ook mensen met een handicap, gezinnen die het financieel moeilijk hebben en anderen dreigen de dupe te worden.
De organisaties hebben al van alles geprobeerd om de regels te veranderen, maar niets heeft geholpen. Daarom stappen ze nu naar het Grondwettelijk Hof, de hoogste rechtbank van het land. Het kan nog wel een jaar duren voordat er een beslissing valt.
Presentator: Diane Boonen
Redacteur: Jaron Garitte