Buitenlandse journalisten klagen moeilijke werkomstandigheden in China aan.
FCCC (Foreign Correspondents’ Club of China) houdt elk jaar enquêtes. Nu hebben 101 van de 157 journalisten de vragenlijst ingevuld. Normaal gesproken werken journalisten vrij en hebben ze de vrijheid om verslag te doen van wat ze zien. Nu zegt 81% van de 101 buitenlandse journalisten dat ze te maken hebben gehad met pesten of geweld. 50% van hen zegt dat de politie of hogere autoriteiten hen hebben tegengewerkt tijdens hun werk. Er is ook onderzoek dat aangeeft dat de Chinese overheid ook voor het eerst drones gebruikt heeft om journalisten en verslaggevers te controleren. De periode tijdens de coronapandemie was zwaar, hoewel het nu wat verbeterd is, blijft het moeilijk om vrij verslag te kunnen maken.
Vooral in regio’s die politiek gevoelig liggen, ervaren buitenlandse journalisten meer belemmeringen. Zoals in de regio Xinjiang waar de Oeigoeren, een islamitische gemeenschap, wonen, is er vaak nieuws over schendingen van de mensenrechten en onderdrukking. Ook in regio’s die grenzen aan Rusland of Zuidoost-Azië zijn er meer problemen met verslaggeving. Ook zijn er regio’s met kleine culturen waar verslaggeving problematisch is. China ontkent de beschuldigingen.
Normaal gesproken streven journalisten naar persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, maar in sommige landen, zoals China, is het blijkbaar niet het geval.
Redacteur: Sam Verstraete ( VGT nieuws )