Vlaamse hogescholen steeds populairder, vooral graduaten in de lift.
De Vlaamse hogescholen tellen dit academiejaar opnieuw meer studenten: 157.407 in totaal. Dat zijn er 9.000 meer dan vorig jaar, wat neerkomt op een stijging van 6,11%.
Het grootste deel, 122.000 studenten (78% van het totaal), volgt een professionele bachelor. Ongeveer 6% volgt een academische opleiding, een schakeljaar, een bachelor-na-bachelor of een master-na-master.
De overige 16% volgt graduaatsopleidingen, wat staat voor kortere, praktijkgerichte opleidingen aan een hogeschool. Deze zijn fors gegroeid, met zo’n 26.000 studenten. Vooral opleidingen zoals leraarsopleidingen en zorgkundige programma’s trekken veel studenten aan, omdat deze beroepen kampen met tekorten. Veel mensen kiezen daarom voor een graduaatsopleiding om snel te kunnen afstuderen en aan het werk te gaan. Opvallend is dat 37% van de studenten in graduaatsopleidingen ouder is dan 25 jaar, wat betekent dat niet alleen jongeren, maar ook steeds meer volwassenen tijdens hun loopbaan blijven bijleren.
Maar daar wringt het schoentje. De Vlaamse Hogescholenraad waarschuwt dat hoewel de inschrijvingen voor graduaatsopleidingen elk jaar toenemen, de financiering niet in hetzelfde tempo volgt. Dit maakt het voor hogescholen moeilijk om de nodige ondersteuning te blijven bieden. Daarom vragen ze aan de Vlaamse overheid een forse investering van 30 miljoen euro extra voor graduaatsopleidingen. Hoewel deze opleidingen duur zijn, verdienen ze zich snel terug, omdat afgestudeerden veel kans maken op de arbeidsmarkt.
Nu is het afwachten wat de Vlaamse overheid zal beslissen.
Redacteur: Sam Verstraete