Leerkracht gearresteerd voor zedenfeiten: Hoe reageren ouders?
Gisteren werd in Geraardsbergen een leerkracht gearresteerd op verdenking van zedenfeiten en het maken en verspreiden van kinderpornografie, wat een schokgolf veroorzaakte bij De Springplank in Onkerzele, zowel bij de directie, het personeel als de ouders.
Hoe moet je als ouder reageren wanneer je kind bij een leraar zat die nu verdacht wordt? Kinderpsychiater Inge Vanderstraete adviseert om je kind gerust te stellen en geen harde taal te gebruiken.
Directeur Filip Santens van De Springplank deelde gisterenavond zijn verbijstering: “Voor ons is dit een enorme schok. We hebben geen enkel signaal ontvangen.” De onzekerheid weegt ook op de ouders, die terechte vragen hebben maar weinig informatie krijgen. Psychiater Vanderstraete benadrukt het belang van communicatie in deze moeilijke periode.
Vanderstraete raadt aan om samen met de school te zoeken naar manieren om het vertrouwen te herstellen en de impact op de kinderen te minimaliseren. Ze benadrukt het belang van taalgebruik en het vermijden van overmatige vragen aan de kinderen.
Voor kinderen die in contact zijn gekomen met de verdachte leerkracht, is het cruciaal om hen niet te confronteren met de harde realiteit. Vanderstraete raadt aan om hen gerust te stellen en hen te vertellen dat ze niets verkeerd hebben gedaan.
Bijvoorbeeld: “Grote mensen doen soms slechte dingen en dat is niet goed, daarom komt de meester niet meer.” Meer informatie is voorlopig niet nodig.
Het is een gevoelige situatie, vooral voor kinderen tussen 3 en 5 jaar oud. Het CLB kan ouders advies geven over gepast taalgebruik. “Ga informatie inwinnen. Wat moet je wel zeggen, wat moet je niet zeggen?
Redacteur: Jaron Garitte (VGT nieuws)