Doorbraak of Bezorgdheid? Neuralink plaatst hersenimplantaat bij mens.
Elon Musk, de ondernemer achter SpaceX en Tesla, heeft met zijn bedrijf Neuralink een opmerkelijke mijlpaal bereikt door voor het eerst een hersenimplantaat bij een mens te plaatsen. Deze technologische ontwikkeling, die de mogelijkheid van gedachtenhacken en het sturen van gedrag oproept, roept de vraag op of dit een welkome vooruitgang is of juist zorgen baart.
Het hersenimplantaat, ter grootte van een muntstuk, is eerder succesvol getest in de hersenen van een aap, die hiermee het computerspel Pong kon spelen zonder controller of toetsenbord.
Neuralink heeft nobele doelen met deze technologie, waaronder het herstel van verlamde patiënten om weer te kunnen lopen, het herstel van het gezichtsvermogen bij blinden, en zelfs het genezen van psychiatrische aandoeningen zoals depressies.
In mei van het vorige jaar kreeg Neuralink groen licht van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA voor deze ingrijpende operatie. Het bedrijf, opgericht in 2016, wist aanzienlijke financiering van investeerders te vergaren, namelijk 323 miljoen dollar in augustus en november. Elon Musk deelde op Twitter, via het platform ‘X’, dat de eerste resultaten van de hersenimplantatie veelbelovende neuronenactiviteit vertonen.
Het ultieme doel van het hersenimplantaat is het creëren van een brain-computer interface. Deze technologie beoogt een directe verbinding tussen de hersenen en de computer tot stand te brengen, met als mogelijke toepassingen het aansturen van computers door mensen met verlammingen, het herstel van het zicht bij blinden, en het behandelen van psychische aandoeningen zoals depressies.
Neurochirurg Johnny Duerinck, werkzaam aan het UZ Brussel, heeft geen ethische bezwaren geuit tegen het gebruik van de herseninterface. Hij benadrukt dat de doelen van deze technologie als bewonderenswaardig worden beschouwd, en dat de deelnemers vrijwilligers zijn die zelf geloven baat te hebben bij deze innovatie.
Redacteur: Jaron Garitte (VGT nieuws)