Nederland herdenkt MH17-ramp: 10 jaar geleden verloren 196 levens.
Op de dag dat Nederland de tragische MH17-ramp herdenkt, exact 10 jaar na het neerstorten van het vliegtuig boven Oost-Oekraïne, deelt Jan Bistiaux zijn hartverscheurende verhaal. Zijn schoonzus Liliane was een van de 298 mensen (298 slachtoffers) aan boord van vlucht MH17 die het leven lieten op 17 juli 2014. Voor Jan en vele anderen betekent deze dag niet alleen een herdenking van verlies, maar ook een pijnlijke confrontatie met de blijvende gevolgen van geopolitieke conflicten.
De MH17 van Malaysian Airlines, onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, werd neergeschoten boven een oorlogsgebied waar pro-Russische separatisten actief waren. Alle inzittenden, waaronder 196 Nederlanders en 6 Belgen, kwamen om. Internationaal onderzoek wees uit dat het vliegtuig werd geraakt door een Russische Boek-raket die vanuit Rusland naar Oekraïne was gebracht. Dit tragische incident blijft een open wond voor families zoals die van Jan Bistiaux, die nog steeds worstelen met de onmogelijkheid om de plek van de ramp te bezoeken vanwege de voortdurende instabiliteit en gevaar in het gebied.
Vandaag, bij Park Vijfhuizen bij Schiphol, staat Jan stil bij het monument dat ter nagedachtenis aan de slachtoffers is opgericht. Hij deelt zijn gevoelens van frustratie over de voortdurende oorlog in Oekraïne, die niet alleen zijn persoonlijke rouw verdiept, maar ook symboliseert hoe geopolitieke conflicten levens langdurig beïnvloeden.
Ondanks zijn kritiek is Jan vol lof over de Nederlandse overheid en hun toewijding aan het herdenken en ondersteunen van de nabestaanden. Hij betreurt echter dat de Belgische overheid naar zijn mening tekortschiet in hun betrokkenheid bij de zaak. “Nederland verdient echt een pluim”, zegt Jan, “maar ik had gehoopt dat ook de Belgische regering meer empathie en actie had getoond.”
Vandaag zal Jan, samen met anderen die hun dierbaren verloren bij de ramp, deelnemen aan de herdenkingsplechtigheid in Nederland. Het is een moment van verdriet, maar ook van vastberadenheid om niet te vergeten en te blijven strijden voor gerechtigheid.