Israël heeft Hamas een ultimatum gesteld: alle gegijzelde mensen moeten vóór 10 maart worden vrijgelaten. Als dit niet gebeurt, zal Israël een grondoffensief beginnen in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook.
In Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook, verblijven momenteel ongeveer 1,5 miljoen Palestijnen. Velen van hen zijn gevlucht uit het noorden van het gebied.
De Israëlische minister Benny Gantz heeft dit ultimatum gesteld. Hij heeft verklaard dat als de gegijzelden niet vóór het begin van de ramadan worden vrijgelaten, de gevechten overal zullen doorgaan, ook in Rafah.
Hamas staat voor een keuze: ze kunnen zich overgeven en de gegijzelden vrijlaten, waardoor de inwoners van Gaza de ramadan in vrijheid kunnen vieren.
Op 7 oktober werden ongeveer 250 mensen ontvoerd door Hamas. In november werden 105 Israëlische en buitenlandse gijzelaars geruild voor 240 Palestijnse gevangenen. Israël denkt dat er momenteel nog 130 gegijzelden vastgehouden worden, waarvan er zeker 29 zijn overleden.
Het verzet tegen een grondoffensief in Rafah groeit internationaal. Egypte vreest dat dit honderdduizenden Palestijnen naar de grens zal drijven. Jordanië heeft verklaard geen Palestijnen te zullen opvangen, en Saudi-Arabië waarschuwt voor ernstige gevolgen voor Israël.
Israël verklaart dat een grondoffensief in Rafah zal worden gecoördineerd met de Verenigde Staten en Egypte. Burgers zullen geëvacueerd worden om het aantal slachtoffers te minimaliseren.
UNRWA-topman Philippe Lazzarini vraagt zich af of een dergelijke evacuatie haalbaar is. Waar moeten al die mensen naartoe? Is er een veilige plek in Gaza? Mensen worden van de ene naar de andere plek verplaatst, maar telkens blijkt die plek niet veilig te zijn.
Redacteur: Jaron Garitte (VGT nieuw)