Groene technologie op weg om olie in waarde te overtreffen.
Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal de markt voor groene technologie binnen tien jaar naar verwachting een waarde bereiken van 2.000 miljard dollar (1.850 miljard euro), waarmee deze sector mogelijk de olie-industrie zal overstijgen. Deze verschuiving is cruciaal voor de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering.
Tijdens de COP28-klimaatconferentie vorig jaar in Dubai hebben landen gezamenlijk besloten dat de wereld sneller moet afstappen van fossiele brandstoffen en tegen 2030 drie keer zoveel groene energie moet opwekken. Hoe sneller de transitie naar groene energie verloopt, hoe gunstiger dit is voor het klimaat.
In aanloop naar de komende COP29, die plaatsvindt van 11 tot 22 november in Azerbeidzjan, publiceerde het IEA een nieuw rapport met positief nieuws: groene technologie evolueert sneller dan ooit. Dit rapport richt zich op de zes belangrijkste groene technologieën: zonnepanelen, windturbines, elektrische auto’s, batterijen, warmtepompen en elektrolysers (voor de productie van waterstof).
Momenteel vertegenwoordigen deze technologieën wereldwijd een waarde van 700 miljard dollar, maar naar verwachting zal dit in 2035 stijgen tot 2.000 miljard dollar, ongeveer vergelijkbaar met de huidige waarde van de olie-industrie.
China zal naar verwachting de grootste markt blijven voor groene technologie, met een geschatte waarde van ruim 340 miljard dollar in 2035. Dit komt overeen met de huidige olie-inkomsten van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten samen.
Regio’s zoals Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië blijven vooralsnog achter, maar kunnen snel een inhaalslag maken. Deze regio’s hebben namelijk een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en lagere productiekosten, wat hen een concurrentievoordeel biedt in de snelle ontwikkeling van groene technologie.