Gevoelstemperatuur ligt lager dan reële temperatuur.
Vandaag heerst er een buitentemperatuur van ongeveer -5°C, maar het voelt nog kouder aan. Bij het raadplegen van een weer-app zie je niet alleen de werkelijke temperatuur van -5°C, maar ook de gevoelstemperatuur. Deze gevoelstemperatuur geeft aan hoe warm of koud het werkelijk aanvoelt buiten en kan sterk verschillen van de daadwerkelijke temperatuur. Soms kan het bij -1 graden als acceptabel worden ervaren, terwijl bij andere omstandigheden dezelfde temperatuur als erg koud wordt waargenomen.
Meteorologen leggen uit dat het verschil wordt bepaald door de wind. De gevoelstemperatuur wordt beïnvloed door de windsnelheid: hoe hoger de windsnelheid, hoe meer de temperatuur anders wordt ervaren. Het menselijk lichaam genereert warmte, maar wanneer deze warmte wordt weggevoerd door de wind, kan het snel koud aanvoelen, omdat de isolerende werking wordt verminderd.
De richting van de wind is ook van belang. Bijvoorbeeld, wind uit het oosten kan als snijdend worden ervaren (doordat oosten meestal droog is), terwijl wind uit het noordwesten vaak als kouder en natter wordt ervaren door de aanwezigheid van meer vocht.
Het berekenen van de gevoelstemperatuur omvat factoren zoals de werkelijke temperatuur, windsnelheid en windrichting. Deze worden gecombineerd in een formule om de gevoelstemperatuur te bepalen.
In gebieden met extreme kou, zoals de Zuidpool of Noordpool, is het begrip gevoelstemperatuur cruciaal. Omdat de temperatuur daar vrijwel altijd onder het vriespunt ligt, kan de wind ervoor zorgen dat het aanvoelt alsof het -40°C is, zelfs als de daadwerkelijke temperatuur slechts -20°C is. Mensen in deze gebieden moeten zich bewust zijn van de gevoelstemperatuur om zich adequaat te kleden en te beschermen tegen de extreme omstandigheden.
Redacteur: Sam Verstraete ( VGT nieuws )