Fraude met volmachten: onderzoek in Ninove en andere gemeenten.
Gisteren kwam het nieuws naar buiten over mogelijke verkiezingsfraude in Ninove. Inmiddels is er meer duidelijkheid. Het parket heeft zondag 100 volmachtformulieren in beslag genomen, omdat er vermoedens zijn van fraude met volmachten. De formulieren zouden zijn ingediend met vervalste doktersattesten, die door zieke kiezers gebruikt kunnen worden om iemand anders voor hen te laten stemmen. Het viel op dat hetzelfde doktersattest meerdere keren werd gebruikt, wat kan wijzen op schriftvervalsing. De VRT meldt dat als dit klopt, het om een strafbaar feit gaat. Het parket onderzoekt de zaak, maar het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is en wie mogelijk voordeel zou hebben gehad van de fraude.
De problemen met volmachten beperken zich echter niet tot Ninove. Ook in andere provincies zijn er meldingen van mogelijke onregelmatigheden. In Veurne (West-Vlaanderen) loopt er een onderzoek naar klachten over het ronselen van volmachten. Een oppositiepartij heeft een klacht ingediend tegen de partij Veurne Plus, die de verkiezingen won. De klacht stelt dat er sprake is van ongeoorloofd verzamelen van volmachten.
Daarnaast was er in Turnhout een incident waarbij de N-VA en CD&V een volmachtformulier toevoegden aan hun verkiezingsfolders, die vervolgens naar de inwoners werden gestuurd. Vlaams Belang heeft hierop een klacht ingediend en ook hier loopt een onderzoek.
Indien iemand schuldig wordt bevonden aan het ronselen van volmachten, kan dit leiden tot een gevangenisstraf van 8 dagen tot een maand en/of een geldboete. Echter, de rechter kan niet zomaar beslissen om de verkiezingen ongeldig te verklaren of een hertelling te eisen.
In Ninove heeft Guy D’haeseleer van de partij Forza Ninove gereageerd op de beschuldigingen. Hij verklaarde dat er op hun verkiezingsfolders stond: “Kunt u niet gaan stemmen? Geef uw stem aan Forza Ninove,” gevolgd door een telefoonnummer. Volgens hem biedt Forza Ninove hulp bij het in orde maken van de benodigde documenten, wat volgens hem toegestaan is.
Er zijn echter ook meldingen dat Forza Ninove sms’jes heeft gestuurd om mensen te overtuigen hun volmacht aan hen te geven, en dat ze het woonzorgcentrum bezochten om hierover met bewoners te spreken. De directie van een woonzorgcentrum heeft hierop ingegrepen. D’haeseleer benadrukt dat dit volgens hem geen fout is, maar hij wacht het verdere onderzoek af.
De juridische grens tussen het opvragen van volmachten en het ronselen ervan blijft lastig te bepalen. De vraag is of het actief benaderen van mensen om volmachten te verkrijgen gezien moet worden als fraude. Het is nu aan de gerechtelijke instanties om te bepalen wat wel en niet is toegestaan.
Redacteur: Sam Verstraete