FOD Justitie vraagt om extra budget: urgente hervormingen en investeringen.
De FOD Justitie heeft een verlanglijst opgesteld voor de nieuwe regering. Justitie ontvangt jaarlijks 2 miljard euro, maar de huidige (binnenkort aftredende) regering heeft de FOD Justitie voor een periode van 4 jaar een extra 581 miljoen euro toegekend.
Hoewel de FOD Justitie erkent dat dit een aanzienlijk bedrag is, benadrukken ze dat het extra geld goed is gebruikt. Het was nodig voor extra plaatsen in gevangenissen, de aanstelling van duizenden nieuwe werknemers, en de financiering van digitaliseringsprojecten. Desondanks geeft de FOD Justitie aan dat dit niet voldoende is. Ze hebben nog meer middelen nodig vanwege de stijgende personeelskosten, een groeiend aantal gevangenen, en voortdurende investeringen in digitalisering. Bovendien zijn veel gebouwen verouderd, wat ook kosten met zich meebrengt.
De FOD Justitie heeft een persbericht verspreid waarin ze aangeven dat meer middelen noodzakelijk zijn. Ze hebben een tekort van 60 miljoen euro en vragen om een budgetverhoging van 250 miljoen euro. Met deze extra middelen kunnen ze dringende problemen aanpakken, zoals de overvolle gevangenissen waar mensen op de grond moeten slapen. Daarnaast willen ze enkele zaken hervormen, zoals het renoveren en moderniseren van gebouwen. De FOD Justitie benadrukt dat België 225 gerechtsgebouwen heeft, waarvan veel verouderd zijn. Door een gebrek aan middelen wordt er weinig onderhoud gepleegd, wat leidt tot verdere verslechtering. Ter vergelijking: Nederland heeft slechts 50 gerechtsgebouwen.
De FOD Justitie stelt voor om binnen 5 tot 15 jaar 100 gebouwen te sluiten. Dit zou betekenen dat meer geld kan worden besteed aan de resterende gebouwen, zodat deze beter kunnen worden gerenoveerd en onderhouden.
Het probleem is echter dat de nieuwe regering, vanwege een aanzienlijk begrotingstekort, stevige besparingen wil doorvoeren. België moet de komende 7 jaar tussen de 23 en 25 miljard euro besparen. Het is dus nog afwachten wat de nieuwe regering zal beslissen.
Redacteur: Sam Verstraete