Ex-voetballer Eddy Snelders beschuldigd van exhibitionisme: Seksuoloog Goedele Liekens geeft inzicht en uitleg over de aard van deze afwijkende seksuele voorkeur.
Oud-voetballer en commentator Eddy Snelders is aangeklaagd door zijn buurvrouw en is afgelopen weekend gearresteerd nadat hij herhaaldelijk bevrediging zocht in zijn kantoor met het gordijn open. Hij is intussen vrijgelaten onder voorwaarden.
Wat houdt exhibitionisme precies in? Wat doet het met slachtoffers en is het behandelbaar?
Bij Journaal Laat heeft seksuoloog Goedele Liekens uitgelegd wat exhibitionisme inhoudt.
Exhibitionisme draait om seksueel plezier halen uit het tonen van naakte lichaamsdelen, vooral geslachtsorganen. Ongeveer 2 tot 4 procent van de mannen vertoont exhibitionistisch gedrag, wat typisch mannelijk is, zegt Liekens.
Liekens benadrukt het onderscheid met nudisme; nudisten lopen gewoon graag naakt rond, maar dat heeft niets seksueels, daar zit geen opwinding aan. Exhibitionisme valt onder de parafilie stoornis, een afwijkende seksuele voorkeur. Het wordt niet gedreven door fysiek contact, maar eerder door de opwinding van het choqueren en confronteren van slachtoffers, wat een machtsdynamiek creëert. Eén op de vier slachtoffers zegt dat ze daardoor levenslang angsten of een onveiligheidsgevoel krijgen.
Exhibitionisme valt binnen de categorieën van parafilie stoornissen. Het is strafbaar volgens de wet, met mogelijke straffen tot drie jaar, vooral als minderjarigen betrokken zijn.
Parafilie is een afwijkende seksuele voorkeur. Liekens vergelijkt het met een fetisj, maar in plaats van dat het over een voorwerp of lichaamsdeel gaat (bijvoorbeeld een voet, een sok of nylonkousen), gaat het hier over opwinding vinden in het tonen van je eigen seksualiteit.
De behandeling van exhibitionisme is niet eenvoudig, vooral omdat het vaak op jonge leeftijd begint. Ze benadrukt dat exhibitionisme vaak gepaard gaat met andere problemen, zoals een minderwaardigheidsgevoel en slechte stressbeheersing, waaraan eerst gewerkt moet worden. De focus ligt op het verminderen van dwanggedachten, en het draait ook om het beheersen van de opwinding die de hersenen zoeken. Soms kan dit zelfs leiden tot chemische castratie, afhankelijk van de wensen van de persoon in behandeling.
Editor: Jaron Garitte (VGT nieuws)