Macron sluit sturen westerse troepen naar Oekraïne niet uit.
Gisteren verzamelden 20 Europese regeringsleiders zich in Parijs om gezamenlijk de situatie in Oekraïne te bespreken. Zelfs de Oekraïense president Volodimir Zelenski sloot zich kort aan via een videoverbinding. Het voornaamste doel van deze bijeenkomst was het duidelijk overbrengen van een krachtig signaal aan de Russische president Vladimir Poetin: het Westen staat onverminderd als een hecht blok achter Oekraïne.
Na de top sprak de Franse president Macron openlijk over de mogelijkheid van het sturen van westerse troepen naar Oekraïne. Hoewel er nog geen consensus is, benadrukte Macron dat niets uitgesloten mag worden in de strijd tegen de Russische agressie. Hij onderstreept de noodzaak om alles te doen om te voorkomen dat Rusland zegeviert, maar benadrukte dat dit niet per se betekent dat er een groot aantal grondtroepen of tanks betrokken zou zijn. Alternatieven, zoals het beveiligen van Kiev, het sturen van experts voor bomontmanteling, of het opleiden van Oekraïense militairen, worden serieus overwogen.
Tevens werd tijdens de bijeenkomst het voorstel van Tsjechië besproken: een “munitiecoalitie”. Dit initiatief heeft tot doel om gezamenlijk munitie, zoals bommen, granaten en torpedo’s, aan te kopen voor Oekraïne. Ongeveer 15 landen hebben al hun steun toegezegd, maar de deelname van België is nog niet bevestigd.
Terwijl Oekraïne dringend wacht op hulp, ondervindt het vertraging in de vorm van uitgestelde steun van de Verenigde Staten, waar de Republikeinen tegen een voorgesteld steunpakket van 55 miljard euro zijn. Er heerst tevens bezorgdheid dat, als Donald Trump in november de verkiezingen wint, de steun vanuit de VS verder zal afnemen, wat Oekraïne in een precaire positie zou brengen.
Redacteur: Sam Verstraete ( VGT nieuws )