Mag je eten tijdens het winkelen voordat je hebt afgerekend?
Het is vast herkenbaar: tijdens het winkelen krijg je plotseling honger of begint je kind te zeuren om een koekje, en je opent de verpakking nog voordat je het product hebt betaald. Maar is dat toegestaan, of maak je je dan schuldig aan diefstal?
Iets eten of drinken tijdens het winkelen is niet expliciet verboden volgens de wet, maar het wordt in de praktijk afgeraden”, legt Sharon Beavis van de FOD Justitie uit.
Supermarktketens zien dit vaak als een vorm van klantvriendelijkheid en hebben er geen problemen mee, zolang je alles netjes afrekent aan de kassa.
Het is aan de winkeliers zelf om te beslissen hoe ze omgaan met “winkeleters of -drinkers”.
Bij Carrefour hebben ze er in ieder geval geen bezwaar tegen. “Natuurlijk is het de bedoeling dat je eerst je aankopen betaalt en ze daarna consumeert. Maar als mensen dit netjes melden aan de kassa of zelf de geopende verpakking scannen, is dat helemaal geen probleem.
Colruyt merkt op: Misschien zien we in onze winkels juist minder mensen zelf een verpakking openen, omdat ze weten dat er op verschillende plekken proevertjes te vinden zijn.
Delhaize is wat strenger en zegt: Van een donut uit de bakkerijafdeling of een appel weten we niet of de klant de intentie heeft om deze ook te betalen. Daar spreken we mensen dan wel op aan.
De FOD Justitie begrijpt waarom winkels voorzichtig zijn als het gaat om het eten of drinken van producten in de winkel zonder deze eerst te betalen. Ze leggen uit dat het juridisch niet eenvoudig is om te beslissen of dit als diefstal kan worden beschouwd, omdat het afhangt van de intentie van de persoon. Hoewel het principe van onschuld wordt vermoed, is het moeilijk om te weten of iemand oprecht is of niet. Omdat winkeldiefstallen een groot probleem vormen, begrijpen ze dat winkels soms van het ergste uitgaan om zichzelf te beschermen. Daarom raden ze aan om geen eten of drinken te consumeren in de supermarkt om misverstanden te voorkomen.
Redacteur: Jaron Garitte (VGT nieuws)