België wil einde van subsidies voor fossiele brandstoffen.
Er is momenteel een klimaatconferentie aan de gang in Dubai. Er is een coalitie van landen opgestart die de subsidies voor fossiele brandstoffen wil afschaffen. België heeft zich aangesloten bij die coalitie. De coalitie kwam er in Dubai op initiatief van de Nederlandse minister voor Klimaat Rob Jetten (D66).
Wil het dus zeggen dat de wereld overeenkomt om het gebruik van kolen, gas en olie af te bouwen? Daarover gaat het momenteel op de klimaatconferentie in Dubai.
Europa, Australië, Latijns-Amerika en de kwetsbare kleine-eilandstaten pleiten voor ambitie. Zij willen dat de slottekst van deze klimaatconferentie dinsdag duidelijk stelt dat er een einde moet komen aan het tijdperk van fossiele brandstoffen. De oliestaten, onder leiding van Saudi-Arabië, zijn daar dan weer tegen. Gisteren nog lekte een brief uit die de vereniging van olie-exporterende landen OPEC naar zijn leden had gestuurd. Daarin vroeg de OPEC alle taal af te wijzen die verwijst naar een einde van fossiele brandstoffen.
België vindt dat het einde van fossiele brandstoffen wél ingezet moet worden. Gisteren heeft het zich in Dubai alvast aangesloten bij een coalitie van landen die komaf willen maken met subsidies voor die brandstoffen. Die landen verbinden zich er onder andere toe tegen de volgende klimaatconferentie, in 2024, een overzicht te geven van de subsidies die ze zelf uitkeren. Ze willen ook zoveel mogelijk voordeelregelingen afschaffen die het gebruik van kolen, olie en gas stimuleren.
Het is moeilijk om juist te berekenen hoeveel subsidies voor fossiele brandstoffen in België zijn, op het federale niveau bedragen de subsidies, belastingsverminderingen, gunstregelingen en vrijstellingen voor fossiele brandstoffen minstens 13 miljard euro. Maar dat is slechts een deel van het plaatje. Ook de gewesten geven immers (al dan niet indirecte) subsidies voor fossiele brandstoffen.
Het gaat dan bijvoorbeeld om tankkaarten of sociale tarieven, maar ook vrijstellingen van btw en accijnzen in sectoren die veel fossiele brandstoffen gebruiken, zoals de luchtvaart (kerosine) of de scheepvaart (stookolie).
De verbranding van fossiele brandstoffen is met grote voorsprong de belangrijkste oorzaak van de klimaatverandering. Kolen, olie en gas zijn volgens de VN goed voor 75 procent van alle door de mens uitgestoten broeikasgassen.
Editor: Sam Verstraete (VGT nieuws)