Mag bedrijf je eID vragen?
Iedereen beschikt over een paspoort of identiteitskaart (ID). Tegenwoordig vragen steeds meer bedrijven om je ID als je een klantenkaart wilt of iets online verkoopt. Stel dat je iets verkoopt, geld ontvangt en het naar je rekening wilt overschrijven, dan wil het bedrijf graag eerst een bewijs dat jij het echt bent. Mag dat? Is het veilig voor jou? Op Radio2 werd hierover gesproken, samen met Magali Feys, een advocaat en expert op het gebied van privacy.
Je ID bevat veel informatie, zoals je naam, voornaam, geboorteplaats, geboortedatum, geslacht, nationaliteit, adres, beroep, burgerlijke staat, gezinssamenstelling, enzovoort. Waar je vooral op moet letten, is het rijksregisternummer (RR). Veel bedrijven hebben jouw rijksregisternummer niet nodig. Het RR-nummer is de belangrijkste informatie omdat het kan worden gebruikt om informatie over jou te verzamelen, zoals waar je woont, wat je doet, enzovoort. Als iemand jouw RR heeft, kan diegene bijvoorbeeld in jouw naam dingen regelen, zoals een auto huren, een bankrekening openen, een hotel boeken, enzovoort.
Maar het probleem is dat veel winkels graag jouw klantenkaart willen koppelen aan je eID. Mag dat? Magali legt uit dat het mag als de klant akkoord gaat. Als de klant niet akkoord gaat, moet de winkel een alternatief bieden. Een winkel kan je niet verplichten om je eID te tonen. Als een winkel of bedrijf je ID nodig heeft, kun je voorstellen om een ander document te gebruiken, zoals een rijbewijs of studentenkaart. Meestal bevat zo’n document al voldoende informatie. Als het toch niet anders kan, probeer dan te vermijden om je RR door te geven.
Als er iets gebeurt en je denkt dat het bedrijf je niet kan verplichten om je ID door te geven, dan kun je een klacht indienen bij de GBA (Gegevensbeschermingsautoriteit.be).
Redacteur: Sam Verstraete ( VGT nieuws )