Eerlijk zijn over Sinterklaas?
Onder het mom van een eerlijke opvoeding kiezen steeds meer ouders ervoor om hun kinderen meteen de ware toedracht rond Sinterklaas te vertellen. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens betoogt dat het niet waar is dat volwassenen altijd de volledige waarheid vertellen. Het Sinterklaasverhaal heeft educatieve voordelen.
Allereerst is het een manier voor kinderen om stappen te zetten in hun zelfstandig denken over het leven. Het is niet voor niets dat de meeste kinderen rond de leeftijd van 6 à 10 jaar zelf ontdekken hoe de vork aan de steel zit. Op dat moment zijn de hersenen zodanig geëvolueerd dat ze in staat zijn kritisch na te denken over wat volwassenen zeggen. Kinderen die zelfstandig ontdekt hebben dat het Sinterklaasverhaal anders in elkaar zit dan ze eerst geloofden, leren een belangrijke les: dat ze een volgende keer twee keer gaan nadenken als een volwassene hen iets vertelt. Ze leren dus dat volwassenen niet altijd alles vertellen. (0 tot 6 jaar)
Met je kind een gesprek hebben over wat goed is en kwaad, wat braaf is en wat stout zou zijn, is nodig in een opvoeding. Het Sinterklaasverhaal mag door ouders niet gebruikt worden om te dreigen en aan straffende opvoeding te doen.
De Sint is niet alleen goed voor het moreel kompas en het kritisch denken, maar ook voor de taalontwikkeling van een kind. “We vertellen kinderen sprookjes en verhalen om hen nieuwe woorden en concepten aan te leren, en om hen te stimuleren mee na te denken over hoe je problemen oplost. Bij sprookjes is het evident dat ze niet waar zijn, en toch zie je dat er heel wat kinderen zijn die er enorm in op gaan.”Ouders die bang zijn dat hun kind een trauma gaat oplopen door de onthulling van het Sinterklaasverhaal, kunnen hun vrees volgens Adriaenssens weer opbergen. “Wie denkt dat Sinterklaas traumatisch is, raad ik aan om in de eigen omgeving te kijken. Waar het verhaal op een normale manier gevoerd is, zijn er weinig trauma’s. Uiteraard is er ontgoocheling. Maar dat geldt voor wel meer dingen in het leven. Kinderen leren op zo’n moment dat het leven niet alleen bestaat uit leuk nieuws.”
Nadat de kinderen ontdekt hebben dat de Sint niet bestaat, beginnen ze na te denken over: “hoe hebben jullie dat gedaan?”, “waar lag dat speelgoed dan allemaal?”, “wat is er met de brief en de wortel gebeurd?” … vormen nieuwe verhalen die in de plaats komen van het Sinterklaasverhaal. “Het is een opstapje naar de wereld van de volwassene en naar het aantrekkelijke ervan”, besluit Adriaenssens.
Editor: Sam Verstraete (VGT nieuws)
Nieuwlezer: Sara Bouhout (VGT nieuws)