Internationale golfwedstrijd voor doven in Mol vormt startschot voor Europese samenwerking
Op zaterdag 3 mei organiseerde het Belgian Deaf Sport Committee (BDC) een internationale openingswedstrijd op de Kempense Golf Club in Mol. In totaal namen 25 dove golfers deel, afkomstig uit zes verschillende landen: België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Nederland en Oekraïne.
Het initiatief kwam van Pascal Mollet, een gepassioneerde dove golfer die al acht jaar actief is in de sport. Hij speelt regelmatig met andere dove golfers, voornamelijk voor het plezier. In wedstrijden met horende deelnemers mist hij echter vaak het sociale aspect.
“Dove golfers verdienen ook hun plek binnen de sport. Dat lukt beter als we elkaar kunnen ontmoeten en steunen,” aldus Mollet.
De wedstrijd betekende de start van een nieuwe, internationale samenwerking en werd door alle deelnemers als een groot succes ervaren. Er werden 18 holes gespeeld.
Naast de openingswedstrijd vond ook het Belgisch kampioenschap voor dove golfers plaats. De resultaten werden bekendgemaakt in twee categorieën:
Internationale wedstrijd (mannen en vrouwen apart – 25 deelnemers)
Belgisch kampioenschap (enkel voor Belgische mannen – 5 deelnemers)
Uitslag internationale wedstrijd
Mannen
- Freddy Lippens (België)
- Simon Oliel (Frankrijk)
- Philip Bino (Duitsland)
Vrouwen
- Lisa Schmitz (Duitsland)
- Diana Withagen (Nederland)
- Sindy Valckx (België)
Uitslag Belgisch kampioenschap
- Guy Luyten (KSKD Brugge)
- Rudy Bekaert (Forza Deaf)
- Albrecht Stuijlaart (KSVS Gent)
De scores werden berekend op basis van de handicap van elke speler. Hoe lager de handicap, hoe sterker de speler. Een lage handicap betekent echter ook een zwaardere beoordeling: zulke spelers moeten meer slagen doen voor dezelfde punten als iemand met een hogere handicap. Dat maakt het extra uitdagend voor de sterkste golfers om het podium te halen.
Toegankelijke communicatie als sleutel tot succes
Om de communicatie tussen deelnemers uit verschillende landen te vergemakkelijken, waren er tolken Vlaamse Gebarentaal en dove tolken in International Sign aanwezig. Zij speelden een actieve rol tijdens het hele toernooi, en reden zelfs mee met de marshal in de golfwagen rond de 18 holes.
Dankzij hun inzet konden de dove golfers vlot met elkaar communiceren. De internationale deelnemers waardeerden dit bijzonder.
Nood aan Europese heropleving
In het verleden bestond er een Europees kampioenschap golf voor doven, maar dat werd jaren geleden stopgezet. Pogingen om het kampioenschap via EDSO (European Deaf Sports Organization) nieuw leven in te blazen, bleven tot nu toe zonder succes.
Ook deelname aan internationale topevenementen blijft voor Belgische dove golfers moeilijk. Zo zullen er in november 2025, tijdens de Deaflympics in Tokio, geen Belgische golfers aanwezig zijn. De minimum vereiste handicap ligt daar tussen 12 en 14, terwijl België’s sterkste dove golfer, Guy Luyten, momenteel een handicap van 19,2 heeft.
Hoopvolle toekomst
BDC en initiatiefnemer Pascal Mollet kijken met tevredenheid terug op het evenement.
“Het was meer dan een wedstrijd – het was een ontmoetingsmoment tussen dove golfers uit heel Europa,” zegt Mollet. Hij hoopt dat andere landen het initiatief volgen.
Die hoop lijkt alvast realiteit te worden: na de prijsuitreiking stelde de Franse golfer Simon Oliel – met een indrukwekkende handicap van 4 – voor om in juli een gelijkaardig toernooi te organiseren in zijn thuisstad Parijs. Hij wil er dove golfers uit heel Europa verwelkomen voor een nieuwe internationale ontmoeting.